Sergej Ćetković: U brak i porodicu morate da ulažete, ne da ih uzimate zdravo za gotovo, jer sopstvenu sreću stvaramo sami

Sergej Ćetković: U brak i porodicu morate da ulažete, ne da ih uzimate zdravo za gotovo, jer sopstvenu sreću stvaramo sami

Sergej Ćetković dvije decenije uspješno je prisutan na muzičkom nebu Balkana. Uz podršku porodice, supruge Kristine i ćerki Lole i Mile, Sergej s ponosom može da kaže da je srećan čovjek.

Dvije decenije prepoznatljivim muzičkim opusom uspješno osvajate ljude širom Balkana. Nikada niste odstupali od muzičkog pravca s kojim ste krenuli. Nadograđivali ste ga, ali uvijek išli onim putem koji ste zacrtali. Koliko je bilo teških momenata u karijeri?

-Dosljednost zna da bude skupa, ali ako čovjek ima jasan cilj onda ta cijena nije prevelika. Vjerujem da to potvrđuju dvije decenije moje karijere, tokom koje, kao što ste i rekli, nikada nisam odstupao od svog muzičkog pravca. Bilo je teških trenutaka, perioda sumnji i dilema, ali srećom nisu dugo trajali, jer mi je unutrašnji osjećaj uvijek govorio da sam na dobrom putu. Publika je to potvrdila svojom dugogodišnjom podrškom i danas samo mogu da budem ponosan na to što sam istrajao u namjeri da kvalitetnom muzikom, bez kompromisa, postignem sve ovo što jesam.

Da bi neko napisao i otpjevao pjesmu on mora većinu onoga što pjeva da i proživi kako emotivno da shvati, ali i neke situacije da proživi. Koja vas je pjesma vaš dotakla, opisala neka vašu životnu situaciju?

-Ne morate uvijek da proživite ono o čemu pjevate. Inspiracija često budu i priče i iskustva drugih ljudi koje na svoj način pretočim u tekstove i pjesme. Naravno da većina mojih pjesama nosi taj lični momenat, emociju ili doživljaj, da bi bile iskrene, istinite i ozbiljne, ali ponekad vam i sam život, svakodnevnica, trenutak ili neka sitnica otvore široko polje za stvaranje. Recimo, moja najnovija pjesma „25.sat“ nosi univerzalnu poruku, koja se ne tiče samo mene, već svih nas, da moramo da razmislimo o prioritetima u životu i ne dozvolimo da nas ovo prebrzo vrijeme ogrubi i učini da zapostavimo ono najvažnije, porodicu, djecu, prijatelje. Neke pjesme, u tom smislu, nose snažnu poruku u kojoj se svi mogu pronaći.

Gledajući vaš instagram profil mnogima dajete primjer kako razgovarati, vaspitavati djecu, kako se igrati sa njima i kako im na kreativan način uljepšati djetinjstvo. Koliko vas je roditeljstvo promijenilo i u kom smislu?

-Vjerujem da roditeljstvo svakog čovjeka promjeni na bolje i tu nema neke pretjerane filozofije. Uloga roditelja je velika, vjerovatno i najvažnija u životu, ali i najljepša. Na Instagramu doziram objave, većina ih je zabavna i duhovita, ali je život nešto drugo. Kućno vaspitanje je osnov od kog sve polazi i koje djecu sjutradan čini kvalitetnim i samostalnim ljudima. Kristina i ja se trudimo da Loli i Mili djetinjstvo bude najsrećnije moguće, ali i da ih pripremimo na to da neće u životu sve biti lako, da moraju da budu svoje i hrabre i da koliko god mogu razlikuju prave od loših puteva.

Da li pažljivo o svemu razgovarate sa ćerkama? Čega se kao roditelj plašite?

-Svaki roditelj strepi dvadeset četiri časa dnevno, ali to je ono što morate da prihvatite bez da se to odražava na djecu ili da vama postane teret. Vjerujem da će vam to reći svaki roditelj i ti strahovi su često neobjašnjivi, ali prirodni. Posebno u ovom prebrzom i veoma surovom vremenu u kome živimo. O svemu razgovaramo sa njima, na način na koji, u ovim godinama, određene stvari i iskustva mogu da shvate, i mislim da nam dobro ide. Djeca ponekad osjećaju i razumiju mnogo više nego što mislimo i najdraže mi je to što mi često pokažu da su neke moje brige bile neosnovane.

Koliko ste emotivni?

-Vjerujem da se to iz mojih pjesama vidi i osjeća već pune dvije decenije. Važno je samo kanalisati te emocije na pravi način, a čini mi se da mi, za sada, dobro ide.

Iza svakog uspješnog muškarca kažu stoji uspješna žena. Jaka. Kakva je vaša Kristina?

-Stabilna, hrabra i samosvjesna žena bez koje ni ja kao čovjek, ni moja karijera, ni muzika danas ne bi bili to što jesu. Najvažnije je to da ona ne stoji iza mene, nego pored mene. Vjerujem da sam time sve rekao.

Uskoro dolazi Nova godina. Da li imate želja?

-Ima ih puno, ali, iako će zvučati stereotipno, dobro zdravlje je najveća želja. Sve drugo je manje važno.

Šta je potrebno danas da sačuvamo brak, porodicu?

-Ljubav je prvi uslov, a onda i razumijevanje, podrška i povjerenje. Na tim temeljima se podiže sve ostalo. U brak i porodicu morate da ulažete, ne da ih uzimate zdravo za gotovo, jer sopstvenu sreću stvaramo sami.

Rajka Novaković

Slični članci

Ostavi komentar