Širom svijeta se obilježava Međunarodni dan porodice, a evo šta za poznate znači ovaj datum

Svjetski dan porodice, 15. maj, obilježava se širom svijeta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svjetskim danom porodice. Na taj način želi se istaći važnost porodice kao osnovne društvene zajednice. Prema preporukama UN porodica zahtijeva posebnu pažnju, potrebna joj je pomoć i zaštita kako bi mogla da ispuni svoje odgovornost.
 Cilj obiljžavanja Svjetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrjednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.
Prema preporukama UN porodica zahtijeva posebnu pažnju,  posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem…
Današnja porodica dosta se razlikuje od one prije 20-30 godina. U njoj danas ne živi treća generacija, ili je to rjetkost.
Opterećena siromaštvom, potrebom da zaradi za najosnovnije stvari današnja porodica počinje da živi u zatvorenom krugu, unutar koga njeni članovi postaju sve otuđeniji jedni od drugih.
Mišljenje da je porodica zajednica pojedinaca koja treba da omogući svakom njenom članu da pronađe mjesto u društvu koje mu pripada većina porodica danas teško može da ispuniti.  Posebno su ranjiva djeca i mladi ljudi. Parola snađi se postaje sve češća, kao i nasilje unutar porodice.
A znamo, da bi se razvilo zdravo društvo potrebno je razvijati i njegovati zdrave odnose u porodici. Koliko je to moguće u ovom trenutku? Koliko zdravih porodica imamo u ovom trenutku?
Prema mišljenju istaknutog psihologa (Ekerman) idealno zdrave porodice nema, one su ili pretežno zdrave ili pretežno bolesne.
Pretežno zdrava porodica je ona porodica čiji članovi ne ispoljavaju neki psihopatološki poremećaj, akutni ili hronični. U njenoj osnovi je ljubav, osjećanje sigurnosti, naklonosti, nježnosti, odanosti, prijateljstva…
Nepotpune ili “dezorganizovane” porodice su izložene brojnim problemima socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.
 Porodica i njene vrijednosti su ozbiljno uzdrmane, razloga za to ima napretek, ali nema ni jedan da danas 15. maja, ukoliko ste daleko od svojih roditelja, ako ih niste davno čuli, pa čak i ako jeste, nazovete ih, ukoliko ste blizu, posjetite ih! Roditelji pozovite svoju djecu, prošetajte, popričajte… Neka jednonedeljna šetnja i svakodnevni razgovor postane ritual koji će pomoći razvijanju i očuvanju zdravih i kvalitetnih odnosa u porodici.
A mi smo,slaveći ovaj dan, pitali poznate šta za njih predstavlja porodica.
Danijela Lasica novinarka, voditeljka:
 – Porodica je ljubav, sreća, utočište, mir… I pri tom, ne mislim da je porodica samo “ono što vam zatvara vrata”. Kao dijete uživala sam u čarima velike porodice. Roditelji, njihovi roditelji, braća i sestre, tetke, ujaci, njihova djeca…Toliko različitih ljudi i ćudi, toliko bogatstva na jednom mjestu.
Najveći problem današnje porodice je otuđenost, njeno sužavanje i ograničavanje. Pokušavamo da porodicu svedemo na što manji broj onih, koje zovemo svojima i kojima dozvoljavamo da budu dio našeg života. A recept za srećnu porodicu kao ni za srećan život ne postoji.  Milsim da je sreća ključna riječ. Lična sreća prije svega. Jer, jedino ako ste vi srećna i zadovoljna osoba  možete i druge činiti srećnim.
Nina Stanišić manekenka i vlasnica modne agencije National style
– Porodica za mene predstavlja SVE. Bukvalno, sve!Ljubav, sigurnost, oslonac, motivacija… Očuvati porodicu i voditi računa o njoj znači mnogo odricanja, tolerancije i komunikacije među supružnicima,  razumijevanje , podrška i maksimalna posvećenost djeci u svakom smislu. Najodgovorniji i najljepši period života počinje od osnivanja porodice.
R.N

Slični članci

Ostavi komentar