Sjedjenje u tišini umiruje i pruža dugoročno zadovoljstvo

Naučnici kažu da sjedjenje u tišini blagotvorno djeluje na ljude i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova.

Tišina nas umiruje

Kada nastupi tišina, mozak se umiri, a tada se osjećamo mirno i spokojno. Usporavanjem mozga, usporava se i naše disanje. Tišina nam daje priliku da se bolje povežemo sami sa sobom, bez da nam bilo šta odvlači pažnju.

Popravlja moždane ćelije

Tišina ima odličan učinak na mozak, reparira njegove ćelije i pomlađuje ga. Proces popravke štete na ćelijama započinje nakon dva sata provedena u tišini. To vodi boljem pamćenju, većoj toleranciji na stres i osjećaju kao da smo se dobro odmorili. Tišina je za naš mozak kao zdrava hrana za naše tijelo.

Pruža dugoročno zadovoljstvo

Pametni telefoni i televizori su zapravo nužno zlo jer kao da isisavaju dušu iz čovjeka. Ako pogledate svakodnevnicu većine ljudi, rijetko ćete pronaći trenutak da su budni, a da nisu pod uticajem nekog uređaja. Ljudi se zapravo u današnje vrijeme sve manje gledaju, jer su im oči sve više prikovane za ekrane. Iako ih nije lako izbjeći, pokušajte sve te uređaje da koristite što manje to će vašem mozgu priuštiti odmor, a to će vam pružiti osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Tišina poboljšava ostala čula

Sjedjenjem u tišini postajemo svjesniji svog okruženja i uspijevamo da čujemo zvukove koje prije nismo imali priliku, na primjer, šum vjetra, cvrkut ptica, šuškanje lišća ili pucketanje grana. Tišina ne poboljšava samo čulo sluha, već i sva ostala čula. Njih buka blokira, a tišina deblokira.

Poboljšava nam pažnju

U tišini mozak ima priliku da se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To je vrsta fokusiranja koju u tišini radimo nesvjesno – dopuštamo našem umu da luta od jedne misli do druge. To vodi sporijem tempu života i povoljno djeluje na um i tijelo. Koncentracija se poboljšava, pamćenje bolje radi.

Usporava brz ritam života

U današnje vrijeme svi kao da nekuda jure i žure. Obaveza je puno, a vremena malo. Ali, izuzetno je važno da usporimo i sagledamo stvari u sadašnjem trenutku. Tišina nas umiruje i usporava, a samim time nam daje priliku da se riješimo nagomilanog stresa. Ona nam otvara oči i zapravo nam pokazuje koliko je sadašnji trenutak važan. 

(n1)

Related posts

Ostavi komentar