Šta je T-bone steak, kako se sprema, uz koje piće se jede i gdje ga kod nas možete pronaći

Šta je T-bone steak, kako se sprema, uz koje piće se jede i gdje ga kod nas možete pronaći
T-bone steak predstavlja najkvalitetniji komad mesa.

Među brojnim vrstama i rezovima najcenjeniji je, svakako, T-bone steak. Neprovjereni istorijski podacima govore da je meso prvi put poslužio Martin Morrison 1814. godine u “Porter House“ na Menhetnu, dok prema drugim izvorima za njegovo otkriće zaslužan je Zachariah B. Porter, vlasnik hotela na Porter trgu u Kembridžu.

T-bone steak je kraljevsko meso

T-bone steak je ime dobio po prepoznatljivom izgledu. Odnosno, po kosti u obliku slova T koja se nalazi na sredini komada. Upravo je ona granica između bifteka sa jedne i ramsteka sa druge strane. T-bone steak se dobija od goveđeg mesa koje se, po pravilu, siječe 3,2 cm paraleno sa T koskom i po dužini.

Zbog savršene kombinacije mesa, ovaj komad dolazi sa srednjom masnoćom i mramoriranosti. S obzirom da zri i sprema se sa kosti ima ne samo sočan, veći i prepoznatljiv slatkast ukus.

T-bone steak spada u premium meso.

T-bone steak predstavlja pravi izazov čak i za iskusne kuvare

Svaki biftek je poseban, ali se T-bone steak izdvaja po strukturi koja uslovljava i način pripreme.

Kako je veoma osjetljivo zahtijeva posebnu veštinu i pažnju. Jer, i najmanja greška, umanjuje ukus. Najčešće ga srećemo kao meso za roštilj i to medium varijanta. To znači da je sredina ružičasta, sočna, a korica tamnija sivo-smeđa.

T-bone steak ima karakterističnu aromu, pa ne treba pretjerivati sa začinima. Dovoljno je da u izabrani komad 45 minuta pre pečenja utrljate so i biber. Na taj način začini će imati dovoljno vremena da prodru u teksturu mesa i dodatno ga omekšaju.

Nakon toga meso je spremno za gril. Stručnjaci savjetuju da odrezak, najpre, stavite na najvreli deo roštilja. Da biste postigli podjednako lijepu, karamelizovanu spoljašnost sa svih strana okrećite meso na svakih 30 sekundi. Kada poprimi tamnu nijasnu možete ga prebaciti na blagi ugrijani dio roštilja.

T-bone steak

Tajna pravilne pripreme T-bone steaka leži u upotrebi termometra. Jer, temperatura igra važnu ulogu u određivanju od krvavog do prepečenog mesa. Za idealan medium odrezak morate da pustite da se peče dok temperatura u sredini ne dostigne 65 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko više volite krvavi biftek onda T-bone steak pomjerite sa vatre kada termometar pokaže 55 stepeni Celzijusovih.

Nemojte odmah nakon sklanjanja sa roštilja seći meso. Jer će iscureti svi slasni sokovi. Već pustite da “odmori” 10 minuta kako bi se stabilizovalo, a vi dobili najukusnije sočno koje se topi u ustima.

T-bone steak se odlično slaže uz vino

T-bone steak predstavlja pravi mesni delikates i služi se uz vino.

Ako vam je maltretiranje da na visokim spoljašnjim temperaturama stojite ppred roštilja “Steakhouse Grill, Fish & Meat” restoran je prvi i jedini originalni steakhouse koncept u Crnoj Gori, u strogom centru grada Podgorice Karađorđeva 1,  gdje Vam se u predivnom ambijentu nudi izvanredan gastronomski užitak.

Njihiv glavni adut je sama priprema stekova, pažljivo biranih na crnogorskim gazdinstvima, u mirbasa zatvorenom roštilju na ćumur, vrhunskog kvaliteta proizvednog od najkvalitetnijeg čelika, koji do savršenstva termički obradi svaki dio steka. Njihovi gosti takođe, dobiju svoju malu peć, na kojoj sami kontrolišući protok vazduha, održavaju toplotu i kreiraju svoj savršen zalogaj.

Slični članci

Ostavi komentar