Šta mališani govore svojim razvedenim roditeljima

Šta mališani govore svojim razvedenim roditeljima
Master psihologije Tea Knežević otkriva šta to mališani imaju da kažu svojim razvedenim roditeljima.

Često čujemo da ljudi ostaju u braku zbog djece i mnogi među njima to zaista tako doživljavaju. Istraživanja su dugo godina ukazivala na negativne posljedice razvoda na djecu, međutim danas znamo da sam čin razvoda djeci šteti manje nego roditeljski sukobi. Prijateljski razvod će imati povoljniji efekat na dijete od braka roditelja koji je ispunjen svađama i nasiljem.

Kada roditelji odluče da se razvedu, važno je da to zajedno kažu djetetu i predstave razvod kao odluku koju su donijeli oni kao odrasli ljudi, a vezano isključivo za njihov odnos, bez međusobnih okrivljavanja pred djetetom, ističe master psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Djeci treba naglasiti (i više puta, posebno mlađoj) da ona nikako nisu kriva za razvod roditelja i da ne mogu ništa učiniti da roditelji opet budu zajedno.

Takođe je važno da djeca čuju da ih roditelji i dalje jednako vole i da se to nikad neće promijeniti, iako će se promijeniti mnoge stvari u životu. Dobro je djetetu objasniti šta će se promijeniti i na koji način, kako bi mu se pružila struktura i osjećaj predvidljivosti.

Roditelji mogu očekivati svakakve reakcije od svoje djece, uglavnom su djeca tužna i ljuta.

Važno je da djeca mogu slobodno izraziti svoje emocije i da im roditelji pruže podršku i utjehu. Takođe je dobro više puta naglasiti, i toga se državati na verbalnom i neverbalnom nivou, da oba roditelja podržavaju odnos djece s drugim roditeljem, ističe Mia Roje.

Često se djeca stide ili plaše da pokažu osjećanja i da kažu roditeljima šta ih brine i zbog čega su tužna ili ljuta. Lakše će se ponekad povjeriti psihologu, a master psihologije Tea Knežević otkriva šta to mališani žele da kažu svojim razvedenim roditeljima:

1. Znam da te malo manje slušam kad se vratim od mame/tate, ali treba mi vremena da se opet naviknem na tebe.

2. Nekad mi je teško da kažem da mi je bilo lijepo kod mame/tate jer se plašim da će te to povrijediti.

3. Sad mi trebaš malo više.

4. Stvarno mi je teško kad pričaš loše o mami/tati.

5. Ti se pobrini za mene kad sam s tobom, a mama/tata će kad sam s njom/njim.

6. Kad sam kod mame – fali mi tata, a kad sam kod tate – fali mi mama.

7. Nemoj da me pitaš puno o tati/mami. Ne znam šta je bolje da kažem, a šta da ne kažem.

8. Ne treba da kriješ da imaš novog partnera/partnerku. Ja to osjetim. Važno mi je samo da znam da si i dalje tu za mene kad mi trebaš.

9. Ne želim puno detalja o prošlosti, želim da znam kako će izgledati budućnost.

10. Ja ne želim da biram ko mi je draži, volim vas oboje.

A na vama je, mame i tate, da svoju djecu poslušate i pomognete da im život s razvedenim roditeljima bude što ljepši i normalniji.

Djetetovo je pravo i potreba da ima oba roditelja pa je u njegovom najboljem interesu da su oba roditelja stalno dostupna i uključena u njegov život, bez obzira na svoje partnerske probleme.

(zadovoljna.hr)

Slični članci

Ostavi komentar