Tako to rade Francuskinje: Sedam detalja za šik uređenje doma

Francuskinje su nam često omiljena modna inspiracija, ali njihov stil može nas inspirisati i kada je riječ o uređenju doma. Skupili smo sedam savjeta Francuskinja koji će vam pomoći da vlastiti životni prostor uredite u tom neodoljivom, šik stilu.

1. Ostavite da bude (malo) neuredno
Francuskinje nisu opterećene savršenstvom i njihovi domovi rijetko kad su besprijekorno uredni i pospremljeni. Nepospremljen krevet za njih je znak života i one će vam savjetovati da se ne zamarate slaganjem posteljine svako jutro. Francuskinje njeguju šarmantnu neurednost što je nekako seksi.

2. Dodajte zlatne boje
Kako bi dom imao pravi francuski štih, potrebno mu je dodati malo zlatne boje. U tradicionalnom francuskom stilu najbolje ćete to napraviti sa zlatnim okvirima na slikama. U mnogim domovima Francuskinja postoji i “galerijski zid”, odnosno jedan zid na kojem se nalazi nekoliko slika sa zlatnim okvirom – baš elegantno.

3. Pustite da se zavjese lagano vuku po podu

Na ovaj način prozorima ćete dati sofisticiranost, ali i dašak dramatičnosti. Zavjese koje se lagano vuku po podu (ili ga tek dodiruju) stvoriće onaj neodoljivi savršeno nesavršen, nedovršen izgled.

4. Ukrasite dom poljskim cvijećem
Kako šarmantan ukras doma poljsko cvijeće može biti! Francuskinje to dobro znaju i svoje domove bogato ukrašavaju suncokretima, tratinčicama, ljubičicama,… Što prirodnije i “neurednije” cvijeće posložite u svom domu, to bolje. Pomiješajte nekoliko vrsta cvijeća i stvorite najmirisniju livadu u svoja četiri zida.

5. Imajte barem jedan komad baršunastog namještaja
Nije jeftina investicija, ali i samo jedan stočić ili fotelja s baršunastim tapacirom stvoriće u domu taj francuski “très chic” ugođaj. Takve komade namještaja imale su i naše bake, a Francuskinje će uvijek retro staviti ispred modernog.

6. Iskoristite balkon

Ma kako god mali balkon bio, Francuskinje će ga znati iskoristiti. Mali sto i dvije stolice za njih su dovoljni da stvore kutak na otvorenom na kojem će rado ispijati jutarnju kaficu uz kroasan.

7. Kupujte na buvljacima
Na buvljacima će Francuskinje naći sve što im treba da popune police, urede zidove, stolove i druge površine i dijelove doma. One jednostavno obožavaju starinski duh i svaki komadić istorije u njihovim je domovima dobrodošao. Na buvljacima kupuju čak i posuđe i ne zamaraju se time da imaju setove posuđa – na ručku kod Francuskinje nije neobično da svaki gost ima različiti tanjur.


SAVJET PLUS: Udomite mačku

Mačke, naravno, nisu dekor, ali iskoristit ćemo ovu priliku da vas možda podstaknemo da udomite napuštenu macu i pružite joj lijep život. Mačke su Francuskinjama omiljeni kućni ljubimci i one znaju da će upravo maca (ili više njih) dom učiniti savršenim, ugodnim i toplim, više od ijednog komada namještaja i ukrasa.

Slični članci

Ostavi komentar