Vodite računa: Jedna neprospavana noć značajno utiče na vaš mozak

Samo jedna neprospavana noć može da doprinese da se mozak osjeti godinama starijim, navodi se u zajedničkoj studiji danskih, švajcarskih i njemačkih istraživača iz Forschungszentrum Jülich centra.

Značajne promjene u strukturi mozga primijećene su kod ispitanika koji su samo jednu noć bili uskraćeni sna.

Neprospavana noć izaziva iscrpljenost, otežava svakodnevnicu i oštećuje mozak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience pokazuje da samo jedna noć uskraćenog sna može da prouzrokuje značajne promjene u strukturi mozga, čineći ga starijim za jednu ili dvije godine.

Analize ukazuju da čak trećina odraslih osoba bar u jednom periodu života pati od nesanice i problema sa spavanjem, a kao rezultat nedostatka sna javlja se osjećaj iscrpljenosti i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ali, kako stvari stoje, izgleda da bi nedostatak sna mogao da ima mnogo ozbiljnije posledice – i to na mozak.

Koliko ostari mozak tokom jedne noći bez sna?

U međunarodnoj studiji tim istraživača analizirao je podatke magnetne rezonance mozga 134 zdrava učesnika istraživanja, starosne dobi od 19 do 39 godina.

Istraživači su ih tokom pet noći izložili različitim uslovima spavanja – od potpune deprivacije sna tokom 24 sata, djelimične deprivacije od tri sata nespavanja tokom noći i hronične deprivacije, koja je uključivala 5 budnih sati tokom noći.

U istraživanje je uključena i kontrolna grupa ispitanika koji su spavali osam sati tokom noći.

Učesnici iz svake studijske grupe mogli su da spavaju bar jednu cijelu noć, odnosno osam sati u kontinuitetu.

Svakog jutra im je pravljen sken mozga uz proračun njegove prividne starosti, a rezultati su pokazali da je grupi ispitanika s potpunom deprivacijom, poremećajem sna, imala značajne promjene u strukturi mozga i najveće povećanje starosti mozga, koji je za godinu ili dvije bio stariji.

Dobra vijest je da neprospavana noć može da se nadoknadi

Ipak, kako su istraživači pojasnili nakon studije, dobra vijest je što se to “starenje mozga” može povratiti ukoliko čovjek može spavanjem da nadoknadi izgubljene sate sna.

Zanimljivo je da se nakon samo jedne noći zdravog sna starost mozga vratila “na staro” i više se nije razlikovala od početnih mjernih vrijednosti.

“Ukratko, dokazali smo da kod mladih učesnika studije samo akutni i potpuni gubitak sna mijenja morfologiju mozga na način na koji ga čini starijim, kao i da su sve promjene reverzibilne, mogu da se vrate na staro i ispravlja ih dodatno spavanje kojim se struktura mozga oporavlja”, zaključili su naučnici.

(una)

Related posts

Ostavi komentar