Zašto premijer Holandije ide biciklom na posao

Sa prelijepim pogledom na svjetlucavo jezero Hofvijver, gotski dvorac Binnenhof smješten je u srcu Haga, a u njemu se nalazi vlada Holandije  pa nije ni čudo zašto holandski premijer Mark Rutte uživa da se vozi biciklom do posla.

“Nisam mnogo vozio bicikl tokom 10 godina. Ali u posljednje dvije godine, opet imam svoj bicikl i kad god mi to vrijeme dozvoli, idem na posao biciklom,” kazao je on za Svjetski ekonomski forum.

 

Biciklistička nacija

Holanđani su poznati po svojoj ljubavi prema vožnji biciklom. Prošle godine, 2018., ova zemlja imala je više bicikala nego stanovnika: 23 milion naspram 17 miliona. Više od četvrtine svih putovanja u Holandiji obavi se biciklom, a od toga je četvrtina putovanje biciklom na posao.

Premijer Holandije objašnjava zašto je to već dugo fenomen: “Holanđani vole vožnju biciklom zato što smo mi mala zemlja. Moramo stići od tačke A do tačke B. Naravno, ići automobilom jeste opcija, ali to podrazumijeva saobraćajne gužve i negativan uticaj na životnu sredinu. Još u stara vremena, već krajem 19. vijeka, stekli smo naviku da idemo biciklom.”

Dobra infrastruktura

Ravničarski predjeli u ovoj zemlji su savršeni za putovanje dvotočkašem. Ali je takođe saobraćajna infrastruktura pažljivo izgrađena kako bi se promovisao prevoz biciklom.

Postoji više od 35000km biciklističkih staza a najveći podzemni parking za bicikle na svijetu nalazi se u Utrehtu.

Rutte priznaje da je impresioniran kako sistem dobro funkcioniše. “Oduševljen sam koliko ima posebnih semafora za bicikle i traka za bicikle koje sada imamo – mnogo više nego prije 10 godina.

“I oni se ne nalaze samo u gradovima, već i u manjim sredinama između gradova, što čini vožnju biciklom veoma bezbjednom i jednostavnom, naročito za malu djecu kada idu u školu.”

 

Zdravo za ljude i Planetu

Zdravstvene koristi od vožnje bicikla su dobro poznate: smanjuje se rizik od bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti, a doprinosi i boljem mentalnom zdravlju.

Studija iz 2015. godine otkrila je da se više od 6,000 smrti spriječi svake godine zbog vožnje bicikla, a vožnja biciklom dodaje šest mjeseci na očekivani životni vijek.

Time se ostvaruje ušteda i za ekonomiju zemlje u iznosu od više od 20 miliona dolara godišnje.

Koristi za životnu sredinu su takođe ogromne: prelazak sa automobila na bicikl štedi u prosjeku 150 grama karbon dioksida po kilometru, pokazuje analiza Holandskog instituta za saobraćajnu politiku.

Kao što Rutte kaže: “Cijeli sistem podstiče ljude da koriste ovu veoma zdravu alternativu.”

(Buka)

Slični članci

Ostavi komentar