Znakovi da imate EMOTIVNU BLOKADU: Ovi simptomi ukazuju na loše mentalno zdravlje

Emocionalna blokada nastaje kada emocije ne izražavamo na zdrav način. Zdrave emocije treba slobodno da teku, bez potiskivanja, ključa, bez zatrpavanja u sebi. Sve emocije, čak i one neprijatne poput straha, tuge, besa, mržnje, ali i ljubavi i sreće, treba da budu oslobođene i da ih jasno iskažete.

Evo kojih 7 znakova pokazuju da imate emocionalnu blokadu:

Stalni umor i depresija – Potrebna je ogromna količina energije da se emocije zadrže duboko zakopane u vašoj podsvijesti. Možda nijeste svjesni da to radite, ali vaše tijelo svakako jeste. Ako nemate razloga zašto se sve vrijeme osjećate umorno.

Pretvarate se da problem ne postoji – Odbacivanje problema koji vas muči i pretvaranje da nije važno je jasan pokazatelj emocionalne blokade. Sagledajte problem koji se dešava, pokušajte da pronađete rešenje, jer ignorisanjem samo pogoršavate.

Neprestano ugađate drugim ljudima, a svoje potrebe zapostavljate – U našoj je prirodi da pomažemo drugima, ali kada je to štetno po sopstveno zdravlje, moramo se zapitati zašto to nastavljamo da radimo. Ako otkrijete da stalno pristajete na zahtjeve, morate da napravite korak unazad i prestanete da obećavate svoje usluge. Naročito ako ste zapostavili sebe.

Imate nerealno visoka očekivanja – Ako stalno sebi postavljate previsoke ciljeve, imate skoro nerealne ambicije i ne znate kako da ispunite očekivanja koaj ste sebi zadali, moguća je emotivna blokada. Uz ovo idu i preterana samokritika, osjećaj iscrpljenosti i zanemarivanje svojih potreba zbog stalne trke za ciljem.

Ne možete prestati da razmišljate o prošloj vezi – Ako ste stalno fokusirani na bivšeg patnera, pratite ga uvijek na društvenim mrežama, morate znati sve o njemu, ne možete da prestanete da mislite na njega, čak iako je dug vremenski period prošao nakon raskida – moguća je emotivna blokada. Ona se uklanja samo kada prebolite i odlučite se da je prošlost iza vas i da vrijedi nastaviti dalje.

Stalno odugovlačite – Da li imate nekoliko nezavršenih projekata? Da li su vam potrebni jasni rokovi prije nego što završite zadatak? Da li je sjutra uvijek najbolje vrijeme da se nešto započne? Posmatrajte stvari oko kojih najviše odugovlačite, to je možda uzrok vašeg nezadovoljstva. Napravite strategiju šta treba promijeniti da biste bili motivisaniji.

Više jedete i pijete – Kako bi ignorisali emocionalnu blokadu, neki ljudi pokušavaju da je odbace jedući ili pijući više. To može dovesti do letargije koju smo spomenuli na početku, a takođe može biti okidač za depresivno raspoloženje – odražava se negativno i na fizičko i na mentalno zdravlje. Pretjeranim konzumiranjem hrane ili pića potiskujemo emocije koje ne želimo da osjećamo i potiskujemo ih još više. Ukoliko ovo primjećujete kod sebe, pokušajte sa vježbanjem. Naučno je dokazano da fiziča aktivnost povoljno djeluje na mentalno zdravlje i pomaže da se oslobodite stresa.

(sensa)

Related posts

Ostavi komentar