Magija koja nastaje u salonu Lidije Burić: “Vjenčanice su ogledalo mog rada”

Amerikanci imaju Veru Vang, svoju ‘kraljicu vjenčanica’, a Crnogorci Lidiju Burić iz Nikšića, damu koja je mnogim nevjestama ispunila djevojački san. Sa Lidijom smo razgovarali o karijeri dugoj 30 godina, kako je izgradila sopstveni modni pravac i stil koji je unkatan, moderan a ujedno protkan tradicijom. Lidija nam je kazala kako uspijeva da iznova oduševi mlade i na koji način se formira cijena haljine za najradosniji dan.

Crnogorska dizajnerka Lidija Burić kaže za Standard da “blagoslov koji nam život podari njegujemo svako na svoj način i onoliko koliko nam mogućnosti dozvoljavaju”. Njen blagoslov je modno umijeće, vjenčanice koje kreira su unikatni modeli, koje su ponijele djevojke i žene širom Crne Gore.

Sa stilom se nosiš kroz život i daješ ono što osjećaš kroz ljepotu življenja. Radom svojim i postojanjem sam izgradila sopstveni pravac na ovom prostorima, donoseći neki novi modni pravac koji je kroz period bio zanimljivi i prepoznatljiv. Avangarda umjetna sa tradicijom i elegancijom, ideja koliko hoćeš, a ženski art uvijek inspiracija i ljepota prirode. Raditi ono što voliš je najveći luksuz i privilegija i tim putem sve je moguće, ako sebe izgrađujemo profesionalno i ljudski, tu je ključ svega ….Nema kolotečine već svoj modni pravac nudite i tako opstajete, poštujući svoju ciljnu grupu koja nam pripada, ističe na početku našeg razgovora.

Svijet ima Veru Vang, a ovaj prostor Balkana, Lidiju Burić koja je za najsrećniji dan obukla hiljade mladih, njihovih kuma, porodice, prijateljica…

Kraljica vjenčanica” je kruna umjetnosti. Jako me raduje kada na ovim prostorima to prepoznaju i čini me posebno uzvišenom srećnom. Vera Vang je carica modna i moj idol po različitosti stila, održavajući neprikosnoveni pravac kada su u pitanju vjenčanice, najbolje u svijetu. Ta različitost je prisutna i kod mene, u svakoj sljedećoj kreaciji osjećajući je svim čulima, stvaram je onako kako momenat inspiriše, odgovara na ovo poređenje, te dodaje:

Težim da kroz period ponudim uvijek drugačije kreacije ispoljavajući kroz stvaranje ljubav i estetiku sa dozom ženstvenosti. Magija koja je prosto neobjašnjiva i vuče te dalje da uživaš i izgrađuješ sa svojim klijentima životnu poeziju, stvaranu iz ljubavi i time kroz period stičeš najdivnija osjećanja puna stila i ljepote kroz kreativne komade. Korset je moj fetiš, nosi svu ljepotu vjenčanice i daje oku i srcu treptaj luksuza i magije“.

Trend je uvijek ono što nam lijepo stoji

Moda se živi iz dana u dan, a pravac je sve što se nudi onoliko koliko mi dozvolimo. Trend se mijenja, ali ne i želja mlade da izgleda savršeno na svom vjenčanju.

Djevojke traže i pronalaze se u datim vremenu onako kako osjećaju. U salonu pored gotovih kreacija dogovaramo i nove komade, zadovoljavajući trenutne ideje i želje za ljepotu najdivnijeg dana i samim tim, izdvajamo sebe iz kolotečine koja je na tržištu. Težim vanvremenskoj ponudi dajući kroz kreaciju pečat ljubavi i stila za ugođaj potrebe i posebnog događaja. Vjenčanica je čarobna ljubav mlade tog dana i ona bira najljepšu… Mlada je princeza, velinčanstvena a srce bira ljepotu, stil i ljubav”, kaže o željama mlade dizajnerka.

Lidija nam je kazala da strpljenje koje je izgradila za 30 godina rada posebno znači u radu sa “svojim damama”. Neki lijepi momenti se pamte…

Privatna arhiva

“Bilo je toga dosta i uvijek se rado sjetim naših prelijepih momenata. Ja često kažem mi smo velika porodica koju sam kroz period stvaranja stvorila i uživala u svemu tome. Nema ružnih situacija i nije ih ni bilo osim ako se vremenski strepilo da li se nešto može postići. Uspjele smo uvijek i bile srećne. Ljubav i ljepota kod svake na svoj način svuda po svijetu, posle tri decenije stvaranja neprikosnoveno bogatstvo i život pun emocije stvaralačke. Hvala im divne su“, kroz osmijeh nam kaže Burić o nevjestama.

Ipak, bilo je situacija koje nijesu uvijek idealne.

Bilo je i toga … dešava se. Povrati se taj trenutak kroz period i sve bude opet pomireno i kako treba i to je normalno i prihvatljivo. Život je nepredvidiv i nikada ne znamo, gdje nam se putevi ukrstaju ponovo. Razumijevanje i ljubav sve pobijedi na kraju“, napominje.

“Poštovanje i ljubav su smisao mog opstanka. Doživljavam ih kao najbliskije prijatelje u tim momentima i procjena ostaje po strani… kroz prizmu oka, umjetničkog stvaranja i emocije koju dajemo jedni drugima, potisnemo sve ostalo. Ni svoju procjenu nijesam izmjerila kako bi trebalo iako sam davala maksimum sebe u svakom segmentu života. Vremenom shvatiš da vrijediš i da trebaš voljeti jer život nema reprizu, voli ko te zaslužuje. Ja sam vizionar sa širinom i razumijevanjem za svačije opredjeljenje i životni stav, onako kako to nekom život donosi i dozvoljava i to poštujem jako”, objasnila nam je Lidija, kada smo je upitali kako prevaziđe nervozu koja je prisutna kod svake mlade pred vjenčanje i kako pri susretu sa mladom procijeni šta ona želi.

O cijenama vjenčanica…

Kod formiranja cijene vjenčanice nekolika faktora imaj uticaj. Sama kreacija je najzahtjevnija kad je u pitanju rad i majstorstvo, zatim odabir materijala i model date kreacije.

Kroz period sam kod klijenata bila majstor ali skupa. To mi je kompliment jer znam da sam izgradila sebe. Postoji i ono iza kulisa koje mnogi ne mogu prepoznati ni osjetiti koliko ljubavi i odricanja nosi profesija kojom se bavim voljeći je svim čulima stvaranja.

Cijena se kreće od 400 eura pa dalje. Gotova najskuplja nekada prodata koštala je 2000 eura. Duge vjenčanice sa primjesom ručnog rada mogle su se uvijek kupiti do 1000 eura, samo u izuzetnim situacijama se rade specijalne kreacije uz napomenu da to mnogo više vrijedi bilo gdje drugo. Postoji obostrani dogovor i shodno mogućnostima pravimo zajedničku saradnju. Ko je prolazio te potrebe sa mnom bio je uvijek zadovoljan čak i više od toga. U ovoj krizi sada težim da dam najpovoljnije uslove i da zadovoljim sadašnji trenutak sa mnogo manjim cijenama, jer svi smo u poziciji da ekonomišemo kako moramo. Strast stvaralačka i luksuzna kreacija nema cijenu, skupa ili jeftina…To je stvar izbora”, objasnila nam je.

Privatna arhiva

Napominje da je za svačiji džep otvorena, da je uvijek naklonjena da dogovor bude adekvatan i da su djevojke zadovoljne.

Svaki mjesec uz moje stalne kreativne obaveze ima makar jedno vjenčanje i dalje redom. Zbog vremenske situacije se prilagođavamo koliko treba. Toliko je toga lijepog iza nas i po kvalitetu i po kvantitetu i radujem se ponovo takvim vremenima. Naša djela su naše ogledalo“, zaključuje na kraju razgovora cijenjena dizajnerka.

Related posts

Ostavi komentar