Borba protiv stigme: Keli Hjuz na naslovnici ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza

Prvi put, poslije 58 godina postojanja, na naslovnoj strani “Sports Illustrated Swimsuit” nalazi se manekenka koja jasno i ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza.

Budući da je stigma oko porođaja carskim rezom i dalje prisutna, ova tema postaje aktuelna kada god se neka od poznatih ličnosti porodi caskim rezom. Iako se skoro jedna trećina porođaja obavlja carskim rezom, oni se i dalje smatraju “neprirodnim” načinom porođaja i često su stigmatizovani kao inferiorni.

Carski rezovi često su praćeni osjećanjem krivice, stida i osjećajem neuspjeha. Zbog mnogih komentara na društvenim mrežama koje ostavljaju žene, a nerijetko i muškarci, stigmatizuju se mame koje su morale ili jednostavno željele da se porode carskim rezom.

Kao odgovor na ovu temu, po prvi put, poslije 58 godina postojanja, na naslovnoj strani “Sports Illustrated Swimsuit” nalazi se manekenka koja jasno i ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza.

Izvršna direktorka brenda za roditeljstvo “Frida Mom” Čelsi Hiršhorn radila je sa savjetodavnim odborom za “Sports Illustrated Swimsuit” kako bi pomogla u stvaranju slike o tome kako rađanje i majčinstvo mogu izgledati.

Ova naslovnica je objavljena sa željom da ženama koje su imale carski rez ukaže pažnju, ali i da im se stavi do znanja da treba da budu ponosne na svoja tijela jer su donijela ljudski život na svijet.

Keli Hjuz, manekenka koja krasi najnoviju naslovnicu, priznala je da, iako njen ožiljak od carskog reza nije direktno uticao na njenu karijeru, nesigurnost koja je rezultat toga jeste znatno uticala, jer je njen posao direktno povezan sa njenim tijelom.

“Trebalo je vremena da se izliječim fizički i psihički i prihvatim sve kroz šta sam prošla, što se odnosi na mnoge promjene u mom tijelu, kako bih pronašla snagu u tome”, kaže ona za “Allure”.

Tek kada je prihvatila činjenicu da ima ožiljak, spoznala je moć koja dolazi sa njime.

Hjuz je zahvalna brendovima kao što su “Sports illustrated” i “Frida mom” koji normalizuju promjene na tijelu, posebno poslije trudnoće.

Mama, koja ima trogodišnjeg sina, objasnila je u svojoj objavi na Instagramu da je imala težak oporavak od carskog reza.

Svi starimo, svi imamo nesigurnosti, svi imamo stvari u životu koje bismo promijenili, ali kada je u pitanju porođaj, taj ožiljak mi toliko znači, jer je to moj sin”, objasnila je ona u Instagram priči.

Hjuz je svog sina donijela na svijet u decembru 2018. godine carskim rezom, što prvobitno nije bila njena želja.

“Željela sam da podijelim svoju priču o rođenju jer svi imamo neki plan kada je u pitanju porođaj, ali na kraju ništa nije važno osim zdrave bebe i zdrave mame”, izjavila je ona tada.

Dan nakon što se vratila kući, doživjela je neprijatne bolove i povraćala je dva dana prije nego što se vratila u bolnicu. Poslije više od nedjelju dana u bolnici, ljekari su otkrili da ima ozbiljnu infekciju u materici od operacije i predstojala joj je još jedna operacija.

“Moramo biti voljni i otvoreni jer je porođaj van naše kontrole, naša tijela su sva različita i nemamo šta da dokazujemo ili čega da se stidimo”, izjavila je ona, a prenosi “Daily Mail”.

(ona)

Related posts

Ostavi komentar