Branimir Popović o svom upisu na Akademiju: Prijatelji su me ubijedili da pođem sa njima, bio sam vrlo nespreman

Glumac Branimir Bane Popović glumom je počeo da se bavi u titogradskom pozorištu DODEST a Fakultet scenskih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je do kraja akademske 1991/1992. radio kao asistent na Odsjeku za glumu. Opisujući jednom kako je na prvoj godini studija patio i bio zatvoren, otkrio je način na koji je otišao na Akademiju.

– Nisam otišao dobrovoljno! Desetak mojih prijatelja krenulo je na prijemni u Sarajevo i ubijedili su me da pođem s njima. Bio sam vrlo nespreman, zamuckivao sam, znao manje od polovine teksta. Komisija je odlučila da uđem u uži izbor. Fizički sam bio vrlo sposoban, što je dobar preduslov, trenirao sam rukomet i za svoju visinu bio prilično brz, fleksibilan, dobar u pokretu. Pjevam dobro, imam ritam. Kao zdravu, mladu pojavu, sirovinu koja je došla iz Crne Gore od 1,95 metara, trebalo me tesati. To je bilo provokativno za mog profesora Miralema Zupčevića i primio me. Kasnije smo igrali zajedno, bio sam mu asistent – ispričao je Popović a piše Espreso.

Branimir Popović koji je na crnogorskim, bosanskim i srpskmi scenama odigrao preko 50 uloga jedno vrijeme bio je direktor  Dječijeg, kasnije Gradskog pozorišta u Podgorici. Od 2001. do 2003. bio je ministar kulture u Vladi Republike Crne Gore.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta bio je od 2003. do 2007. a funkciju umjetničkog direktora Crnogorskog narodnog pozorišta obavljao je od 2016. do 2018. godine.

Glumac kome je Vlada Crne Gore dodijelila status istaknutog kulturnog stvaraoca dobitnik je brojnih nagrada za glumu između ostalih Trinaestojulske, Decembarske, Sterijine, Ardalion, “Zoran Radmilović”, Velike nagrade CNP, Grada-teatra Budva, Zlatne mimoze…

Od 2013. je u  braku je sa glumicom Sanjom Jovićević sa kojom ima kćerku Sofiju.

Related posts

Ostavi komentar