Dobitnici Trinaestojulske nagrade Tomo Pavićević i duo Bulatović – Nikčević

Trinaestojulska nagrada, najveće državno priznanje koje se dodjeljuje u čast Dana državnosti Crne Gore, ove godine pripalo je slikaru Tomu Pavićeviću i gitarskom duu koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, saznaje Dan.

To je odlučio Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade koji čine Bećir Vuković (predsjednik) i članovi Dragan Koprivica, Isidora Damjanović, Mileta Marka Ivanović, Milena Burić, Goran Batrićević i Miomir Vojinović.

Ove godine, kako navodi izvor Dana, dodijeljene su dvije godišnje nagrade, jer se žiri isključivo rukovodio ocjenom da je nagrađeno djelo od izuzetne važnosti za Crnu Goru.

Pavićevića za najviše godišnje državno priznanje koje se dodijeljuje u Crnoj Gori predložila je grupa od 17 istoričara umjetnosti, dok su se, kako izvor Dana navodi, Bulatović i Nikčević našli u konkurenciji na svoju inicijativu.

Na vijest o tome da je dobio godišnju Trinaestojulsku nagradu Tomo Pavićević je za Dan izjavio da je počastvovan što je dobio najviše državno priznanje koje se dodjeljuje u našoj zemlji.

“Bavim se slikarstvom više od četrdeset godina, koliko sam u Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore. Veoma mi je mila ova nagrada. Naravno da mi je je drago što mi je ovo priznanje pripalo”, kazao je Tomo Pavićević.

On je istakao da nagrade znače za svakog umjetnika svojevrsni podsticaj, te da priznanje kakvo je Trinaestojulska nagrada predstavlja u svakom pogledu podsticaj za njega i potvrdu da su žrtve koje je podnosio tokom svog dugogodišnjeg umjetničkog angažmana kao slobodan umjetnik uvažene od ljudi iz svijeta umjetnosti i struke.

“Težak je to život… Ja sam slobodni umjetnik skoro četiri decenije. Teško je to i zahtijeva mnogo odricanja. Zato, smatram da je veoma važno nagradama podržati i mlade umjetnike, koji tek stvaraju ime na našoj i internacionalnoj umjetničkoj sceni”, poručio je on.

Srećan sam, zatečen i počastvovan što sam dobio Trinaestojulsku nagradu, kazao je za Dan gitarista Srđan Bulatović.

“Osjećam se privilegovanim što sam dobio najznačajniju nagradu koja se dodjeljuje u našoj zemlji. Zahvaljujući našem stvaralaštvu stigli smo do mnogih adresa u svijetu, uspjeli smo da sviramo u nekim od najznačajnijih koncertnih sala, snimamo za neke od najvećih izdavača. Najveće je zadovoljsto kada vas priznaju u državi u kojoj stvarate i čije kulture ste produkt”, prokomentarisao je Bulatović.

Darko Nikčević je kazao da je veoma ponosan što je prvi put dobio nagradu i to baš Trinaestojulsku. On je podsjetio da gitarski duo postoji od 1991. godine i da ove godine slavi tri decenije postojanja.

“Ovu nagradu vidim kao najveću pohvalu za naš trud, posebno što bar poslednjih deset godina dosta ulažemo u kulturnu promociju Crne Gore”, kazao je Nikčević.

Related posts

Ostavi komentar