Jana Radičević je najmlađa dobitnica prestižne godišnje stipendije Writer of the City of Graz

Studentkinja Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na Studijskom programu za njemački jezik i književnost Jana Radičević najmlađa je dobitnica prestižne godišnje stipendije Writer of the City of Graz za 2020/21, za koju skromno kaže da je veliko iznenađenje za nju.

Jana kaže da je Filološki fakultet dao znatan doprinos na putu ka ostvarenju cilja, te da je u sklopu Studijskog programa za njemački jezik i književnost učestvovala u brojnim prevodilačkim studentskim projektima čija je namjena bila sticanje prakse, od kojih posebno ističe Austrijske dane koji se svake godine organizuju na odsjeku koji pohađa.

“Ne samo da smo prevodili savremene austrijske pisce, među njima Ursulu Vigele i Marlen Šahinger, nego smo imali priliku da ih sretnemo i učestvujemo na njihovim radionicama. Ne mogu da ne pomenem podsticaj nastavnika, u prvom redu profesorice Jelene Knežević i Ane Minić, i važnu ulogu DAAD i OEAD lektora kojima je njemački maternji jezik”, govori studentkinja i ističe da su vježbe koje su održale bile od dragocjenog su značaja kada studirate strane jezike.

Prilikom prijave za stipendiju, studentkinja koja je izdala prvu zbirke poezije “Ako kažem može postati istina?” kaže da je znala da su šanse jako male i da su tu stipendiju dobijala velika spisateljska imena, puput Norberta Geštrajna, Dževada Karahasana, Saše Stanišića i drugih.

“Kada imate tek objavljenu prvu zbirku poezije to je zaista velika stvar i ogroman vjetar u leđa. Najviše se radujem što ću imati godinu dana za čitanje i pisanje, i što stičem brojna poznanstva, koja su značajna i u pogledu razmjena ideja i iskustava, a i za buduće saradnje” između ostalog kazala je Jana.

Related posts

Ostavi komentar