Ljiljana Blagojević: Penzija je brzo došla, ali mladi treba da rade

Spikerka RTCG Ljiljana Blagojević, poslije 45 godina rada, odlazi u zasluženu penziju.

Ljiljna je istakla gosrujući na RTCG da dok je čovjek mlad ne razmišlja o tome.

-A kada dođe taj momenta, a počnete da razmišljate kao ja prije nekoliko mjeseci, onda to dođe veoma brzo. Kada sve sagledam došlo je brzo iako imam 45 i po godina radnog staža. Sada punim 67 godina života i potpuno je prirodan slijed da se ide u penziju. Uostalom, treba mladi da rade.


Da li ostaje negdje žal?

– Ne znam št ada kažem. Uradila sam dosta toga. Sve što sam znala, mogla, htjela što se tiče televizije i radija ja sam radila. Tako da su mi sve stvari oko toga posla poznate. Mogu da kažem da je ipak dosta.


Kako je sve krenulo?

– Odmah nakon srednje škole upisala sam fakultet, a do 92. upisala sam njih tri. Međutim, pozvali su me iz radija Goražde, koja je bila regionalna radio stanica. Rekli su da imam lijep glas, da lijepo izgledam. I eto tako je sve počelo. To je kao neki virus. Kad sa tim krenete, to vas prosto privuče. Sa 18 sam počela, ide tako život, malo u Radiju Goražde, malo u RTV Sarajevo, gdje sam provela najbolje godine rada i života. Zato što se tu radilo sa puno strogoće. jednostavno postojala e pravila koje smo se predžavali. Tu nije mogao svako da radi. Radio TV Sarajevo i RTC, bila je indifikacija glasa spikera. Svi su imali slične glasove, a onda slijedi rad sa lektorom.Veliki rad. Velika škola kako za spikere, tako i novinarska je rad na radiju. Radio je najbolji mediji gdje se učio posao.
Radili ste mnoge formate.

Šta vam je najdraže?

– Dnevnik je nekako najupečatljiviji dio mog posla jer vas je najviše ljudi gledalo i upoznalo. Svoj posao sam radila na najbolji mogući način. Bilo je lijepih iskustava kada su festivali u pitanju, posebno Pjesma Mediterana, Sunčane skale. Osim toga bilo je lijepo raditi autroske emisije poput “Petkom u 22” na tadašnjem Trećem kanalu. Bila sam domaćin ličnostima iz svijeta kulture, sporta…Ali najdraže od svega što mogu sada da kažem su sihronizacije. To je jako težak posao.  

M.N.

Related posts

Ostavi komentar