Milica Milša o borbi sa korona virusom: Osjećala sam se kao da imam “osmog putnika” u sebi

Glumica Milica Milša koju trenutno gledamo u seriji „Igra sudbine“ samo je jedna od brojnih javnih ličnosti koja nije izbjegla covid 19. Milica je za e-Klinika portal ispričala svoju borbu sa koronom od koje je obolio i njen suprug Žarko Jokanović koji je prije dva iz bolnice dana došao kući.

– Bogu hvala, sada sam dobro. Kod mene je sve trajalo 15 dana, mada se još čuvam i odmaram. Imala sam temperaturu koja nije bila veća od 37.6 i to je trajalo nekoliko dana. Konstatovan mi je početak zapaljenja pluća sa jedne strane. Ležala sam, pila terapiju, uzimala ljekove, primala injekcije fraksaparina… Žarko je bio u kući sve do 12 dana, njemu su temperature bile mnogo više. Tog dvanaestog dana njemu se temperatira nije spuštala ispod 39. Onda je otišao u bolnicu.

Kada je shvatila da ima koronu i kada je počela da osjeća sve simptome zaraze, shvatila je, kako kaže, da virus uopšte nije naivan.

– Nije prijatno, znate. Zaista sam se osjećala kao da imam „osmog putnika“ u sebi, vanzemaljca koji ide i rovari negdje, buši i ruši po mom tijelu, a da ja ne znam šta zapravo čini sa mnom. Jedan nepoznati virus koji čini da ne možete da se pouzdate u svoj subjektivni osjećaj kako vam je… Veoma je varljiv taj osjećaj kod korone. Jednostavno kada vam je dobro, nemojte biti sigurni da jeste… Ali najbitnije je: ne zapuštajte bolest! – kaže Milica Milša.

Glumica kaže da je shvatila koliko je važno ono što jJekari savjetuju: javite se za pomoć na vrijeme, ne čekajte da bolest uznapreduje.

– Najvažnije je javiti se na vrijeme ljekaru. Bilo da osjetite da vas boli grlo, da vas boli glava, da ste malaksali… Šta god da osjetite a da nije „zdrav čovjek“ odmah treba da se obratite lekaru. Treba odmah uraditi krvnu sliku CRP i D dimer da bi se vidjelo da li je moguće da dođe do krvnih ugrušaka. Sa tim rezultatima kod ljekara, pa tek onda par dana poslije pojave simptoma uraditi test na koronu. Jer test nije pouzdan odmah kada se simptomi pojave. Test može da pokaže da ste negativni, a u stvari ste pozivtivni. Zato krvna slika i CRP i D dimer nepogrešivo pokazuju da li je riječ o koroni ili nije. Ja mislim da to svi treba prvo da urade i da odu kod ljekara sa tim rezultatima – ispričala je glumica svoje iskustvo.

Pored terapije koju joj je ljekar prepisao, Milica Milša je uzimala i suplemente, takođe po savjetu ljekara.

– Vitamini su neophodni. Pijem naravno D vitamin, 10.000 jedinica. Toliko mi je ljekar savjetovao. Ja inače imam manjak vitamina D, pa zato toliko pijem. Takođe uzimam i dva grama C vitamina. Ispostavilo se da su to dva velika borca protiv korone. Ove vitamine treba uzimati i kao prevenciju. I oni ljudi koji su zdravi treba da uzimaju vitamin D, C, i B. Vitamin B je važan jer korona napada i nerve. Potom, pijem cink i magnezijum koji opušta mišiće pred spavanje. Savjetujem da ko ima koronu pije surutku ili neke druge prirodne prečišćivače jetre. Probiotici se podrazumevaju jer oni uvijek idu uz antibiotike. Naravno, neke prirodne preprate možete slobodno da uzimate, ne mogu da vam škode. I mirujte. Ako imate zapaljenje pluća, nemojte da ležite non-stop, sjedite. To je veoma važno – kazala je glumica Milica Milša.

E-portal/ Foto: Facebook

Related posts

Ostavi komentar