Ministarstvo zdravlja tvrdi: Ne fali ni ljekara ni testova, porast zaraženih skoro da se nije odrazio na hospitalizacije

Porast broja zaraženih Omikron sojem koronavirusa u posljednje dvije sedmice za sada, skoro da se nije odrazio na potrebu za bolničkim liječenjem u Crnoj Gori. Broj hospitalizovanih je tek u blagom povećanju i sada iznosi 212 pacijenata u cijeloj državi, a to su uglavnom preventivni prijemi pacijenata sa hroničnim oboljenjima koji su hospitalizovani iz predostrožnosti, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

U isto vrijeme, Ministarstvo zdravlja pomno prati i raspoloživost kadrovskih kapaciteta.

„Crna Gora ima i redovne medicinske ekipe, ali i rezervne timove koji, u svakom trenutku, mogu da pomognu kolegama ili da ih zamijene na radnom mjestu. Podsjećamo javnost da zahvaljujući pravovremenoj odluci da reorganizujemo sistem, ljekari i medicinsko osoblje iz bolnica, u slučaju potrebe, momentalno mogu da pomognu kolegama u domovima zdravlja“, ističu u MZ.

Naš zdravstveni sistem, kako tvrde, za sada je jedan od rijetkih u Evropi koji nema hronične probleme ni nedostatkom ljekara ni sa nedostatkom testova.

„Pozivamo građane da budu strpljivi, ali i solidarni. Prioritet u ovoj situaciji imaju pacijenti koji su teže oboljeli i oni su prvi za sve dijagnostičke procedure. To prvenstveno uključuje građane kojima su nužna snimanja pluća. Zdravstveni sistem još jednom apeluje da se vrijeme provodi u najužem okruženju, a u ostalim situacijama, uz nošenje maske i držanje odstojanja. Dužni smo i da zahvalimo našim najvremešnijim građanima koji su i ovoga puta, osim što su lideri među imunizovanima, još jednom održali čas iz odgovornog ponašanja. U isto vrijeme, pozivamo sve građane još jednom da se odazovu i otvorenom pozivu za vakcinaciju“, zaključuju u MZ.

M.N. foto: MZ

Related posts

Ostavi komentar