Naš predlog za knjigu nedjelje:”Nula, nula, nula”od Roberta Savijana

U izdanju Nove knjige izašla je knjiga “Nula, nula, nula” Roberta Savijana italijanskog pisca koji je rođen u Napulju 1979. godine.

Kao sin ljekara i univerzitetske profesorke, Roberto Savijano je odrastao u Kazal di Prinčipeu, u teritorijalnom središtu klana Kazaleza, a već u 13. godini video je prvi leš na ulici. Njegova prva knjiga „Gomora“ donijela mu je slavu ali i izgnanstvo. Nakon što je knjiga izašla, napolitanska mafija, Komora, uputila mu je ozbiljne prijetnje poslije čega  je Savijano, pod stalnom policijskom pratnjom, mijenja mjesto boravka i živi praktično u ilegali.

U knjizi „Nula, nula, nula“ govori se o uticaju droga na živote ljudi.

“Koku koristi onaj što sjedi pored tebe u vozu, a uzeo ju je jutros ne bi li se razbudio, ili vozač za volanom autobusa kojim se voziš kući…. Koku uzima onaj ko ti je najbliži. Ako ne tvoj otac ili tvoja majka, ako ne tvoj brat, onda tvoj sin. Ako ne tvoj sin, onda tvoj šef. Ako ne on onda medicinska sestra koja mijenja kakteter tvom dedi, a s kokom joj sve izgleda lakše, čak I noćne smjene. Ako ne ona, onda moler što kreči sobu tvoje djevojke – počeo je iz radoznalosti, a na kraju je zapao u dugove. Oni koji je koriste su tu, nedaleko od tebe. Koristi je portir u tvojoj zgradi, ali ako je ne koristi on, onda je koristi profesorka koja drži private časove tvojoj djeci…Gradonačelnik kod kojeg si bio na večeri. Projektant kuće u kojoj živiš, pisac kojeg čitaš prije nego što zaspiš… Ali ako, pošto malo bolje razmisliš, zaključiš da niko od ovih ljudi zapravo ne šmrče kokain, onda nisi u stanju to da vidiš ili lažeš sebe. Ili si jednostavno, to onaj koji ga koristiš.”

Related posts

Ostavi komentar