Nina Petković: Volim dinamiku, izazove, samim tim i nove početke

Spot za novu pjesmu Budi moja muzika pop-rok pjevačica Nina Petković predstavila je krajem prethodne godine, a sniman je u njenom rodnom Tivtu. Ta spona sa morem se ogleda i u njenom karakteru i u muzici koji izvodi. Nekoliko godina nastupa i na kruzerima, što doživljava kao posebno iskustvo. A, u razgovoru za Graciju najavljuje i novi album za koji vjeruje da će se svako pronaći u njemu.

Budi moja muzika je pjesma koja je obilježila kraj godine. Šta za Vas lično i profesionalno znači ta pjesma?

– Mnogi mi znači, s obzirom na to da su u pitanju moja prva pjesma i spot koji su izašli pod etiketom regionalne diskografske kuće Croatia Records. Pjesma budi lijepa osjećanja, a meni, sad već neke prošle, uspomene. Priznajem da je dosta intimna. Nadam da smo uspjeli da prenesemo svu tu energiju i na publiku dok je sluša i gleda spot.

Pjesma je poletna, vesela, pozitivna, a sada nam je to i najpotrebnije. Da li je tu emociju i publika prepoznala?

– Publika pronalazi u pjesmi ono što joj je potrebno, osjećanja u kojima se prepoznaju i koja priželjkuju. Svakom pjesmom koju snimim pokušavam da dotaknem one ljude koji se u tom trenutku osjećaju kao ja. Ako uspijem u tome, drago mi je. Ako ne uspijem, takođe. Dobila sam dosta pozitivnih reakcija na ovu pjesmu, ali i onih negativnih, što je dokaz da sam uspjela da skrenem pažnju publici, pa makar im se i ne sviđala pjesma. Svidjećeš se mnogima ako se ne trudiš da se svidiš svima. To definiše umnogome moj pristup muzici.

Spot ste snimili u rodnom gradu. Kakva je Vaša spona sa morem? Da li smatrate da ono određuje i utiče na senzibilitet umjetnika?

– Odrastanje i “srastanje” sa morem je jedan neobjašnjiv proces za sve one koji nisu odrasli na moru. More određuje vaš DNK, definiše vašu senzualnost. Teško je opisati, ali ko nije zavolio martovske bure koje vas prožimaju do kostiju, taj će teško razumjeti koliko vas more definiše kao ličnost. Melanholija kojom vas podari život na moru, u nekoj mješavini sa ljetnjim optimizmom, jesenjom “fjakom” i zimskom hibernacijom u svakom pogledu, čini primorku kompleksnom (za sebe dodajem komplikovanom), ali i jedinstvenom osobom (smijeh).

Bili ste produktivni u posljednjem periodu, šta Vam je davalo radni elan?

– Produktivna sam u svim periodima (smijeh). Nekoliko godina nastupam i na kruzerima, što mi čini posebnu draž i iskustvo. Obilazim evropske gradove, uživam u poslu koji radim i u slobodnom vremenu koji mi ova profesija pruža. Kada nisam angažovana na brodovima, radim u Crnoj Gori i taj period života posebno cijenim jer imam priliku da pjevam u našem predivnom hotelu Maestral, a takođe i što ponovo radim sa kolegama sa kojima sarađujem čitavu vječnost.

dekoracije: kreiraj_sam

Najavili ste i novi album, kakva su Vaša očekivanja, kada bi mogao da se  realizuje?

– Do albuma brojimo sitno. Sve je završeno i realizacija bi trebalo da bude uskoro. Album izdaje Croatia Records i sada su oni zaduženi oko distribucije i same promocije albuma. Kako se radi o jednoj ozbiljnoj, renomiranoj produkcijskoj kući, sve sam prepustila njima, a oni imaju plan kada šta treba uraditi. Imam veliko povjerenje u njih. Nikada se nisam grabila za svoje mjesto pod muzičkim nebom, jer sam se vodila onim da za svakog ima prostora. Zato očekujem od albuma da se svako pronađe u njemu, da dotakne srca, da se mnogi zapitaju poslije slušanja određenih pjesama, i da shvate da je život lijep.

Muzici prilazite sveobuhvatno. Da li smatrate da samo takvo polazište i pristup može rezultirati kvlitetom i uspjehom?

– Nikada nisam htjela da snimim pjesmu koju nisam osjećala. Nikada nisam željela da se povijem muzičkim trendovima da bih bila popularna. Kvalitet kad-tad otvara vrata i nalazi put do publike.

Ne pričate mnogo o privatnom životu?

Smatram da je privatni život intimna stvar i da bi svakom upravo samo njegov privatni život morao biti najvažniji. Meni važne stvari morale bi biti apsolutno nevažne osobama koje ne poznajem. Ako bismo tako gledali na tuđe živote, fenomen rijalitija bi brzo nestao sa televizija. Ja sam ono što predstavljam. Ja sam muzika. Sve drugo je moje i nikome ne bi trebalo biti važno. Sigurna sam da bi svima moralo biti nevažno za koji novac je Dženifer Lopez osigurala dio svog tijela, jer, ipak, to je samo njen dio tijela i njena stvar.

Da li ste često donosili krupne odluke i mijenjali život iz korijena? Volite li nove životne početke?

– Donosila sam odluke koje možda za nekoga ne bi bile, ali su za mene bile “krupne”. Momenti kada je bilo teško prelomiti. Ispostavilo se da su rezultirale pozitivno. Iz korijena nisam mijenjala život, ali mijenjala sam mjesta na kojima sam živjela, tako su nalagale životne situacije i posao. Iako je nekad bilo iscrpljujuće, to je samo obogatilo arhivu životnog iskustva i ne žalim se. Ne mogu da budem statična. Stagnacija je nešto što ne podnosim dobro. Volim dinamiku, izazove, samim tim i nove početke. Znam da sam do sada pravila sitne korake, ali sam sretna što su koraci unaprijed, hvala Bogu. Ne bojim se većih izazova, spremna sam na sve, pa i za veće promjene.

Čime biste voljeli da budu ispisana Vaša naredna životna poglavlja?

– Srećom.

Kakve ljude birate za prijatelje, kakvim osobama volite da bude okruženi?

Okolnosti biraju ljude koji me okružuju. Prijatelje biram sama i oni biraju mene. To je magija u koju moramo da vjerujemo, da nam je Bog podario ljude kojima smo potrebni i koji su nam potrebni da nas upotpune i usreće.

Kada muzika nije Vaša preokupacija, u čemu još uživate, šta Vam uljepšava ove zimske dane?

– Volim adrenalinske sportove. Bording je moja mala preokupacija. Kada nisam u adrenalinskom fazonu, volim da odmaram, provodim vrijeme sa prijateljima, da se besciljno vozim automobilom i uživam u večeri i pejzažima. Volim da maštam.

(gracija) foto: Stefan Jovanovićinstagram

Related posts

Ostavi komentar