Odlaže se uvođenje nacionalne COVID potvrde u javnoj upravi, biće obavezna za ulazak u vjerske objekte, teretane, igraonice, kafići za Novu radiće i nakon ponoći

Uvođenje Nacionalne digitalne COVID potvrde u javnoj upravi odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu ovakve eventualne odluke, kazala je na današnjoj konferenciji za medije ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Tim povodom, naredne sedmice će u Ministarstvu pravde biti organizovan sastanak na koji će biti pozvani i ombudsman Siniša Bjeković i Zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić“, kazala je ministarka.

Napominje da se i na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

“Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primjer”, kazala je Borovinić Bojović.

Ističe da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto.

“Što je, zaista, pohvalan rezultat”, dodaje ministarka.

U međuvremenu, poručuje, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

Ona je kazala i da će nacionalne digitalne COVID potvrde biti validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da dobiju svoju treću doze vakcine.

“Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih); vjerske objekte; teretane; bioskope; pozorišta, koncertne hale”, navela je ministarka.

Za doček ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, dozvoljen rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja

Zabrana  novogodišnjih koncerata, podsjeća, donešena je ranije.

“Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi”, kazala je ministarka.

Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

“Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu”, ističe ministarka.

Prijedlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera.

Na pitanje zašto se kasni sa implementacijom COVID potvrde, ministarka ističe da je Crna Gora kao država sve obaveze završila, te da ostatak procedure zavisi od UNDP-a, i očekuje se brzo.

Digitalna COVID potvrda se, dodaje, ne traži za javni prevoz.

Ne razmišljamo o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nađu na bolničkom liječenju

Ministarstvo, ističe Borovinić Bojović, ne razmišlja o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nađu na bolničkom liječenju.

Što se tiče naplaćivanja COVID potvrda razmišlja se da svi pacijenti koji nemaju tegobe plaćaju PCR testiranje.

“O tome se razmišlja, izvijestiću javnost o konačnoj odluci”, poručuje ministarka.

Državni sekretar Boris Marić ističe da su oprezni sa uvođenjem COVID potvrda u javnoj upravi, u pogledu poštovanja prava građana.

Boris Marić

“Apelujem na sve koji rade u javnoj upravi da se vakcinišu”, ističe Marić.

Uradiće, kaže, pristup da vide na koji način COVID potvrde mogu biti uvedene, a kontrolisaće i poštovanje mjera u javnoj upravi.

“Imali smo međuresorsku saradnju. Dali smo preliminarno mišljenje gdje nismo mogli da damo pozitivno mišljenje u smislu uvođenja ovih potvrda”, dodaje Marić.

Related posts

Ostavi komentar