Pet razloga zašto je boravak pored vode dobar

Naučnik Valas J. Nikols skovao je termin „plavi um“. Prema njegovim riječima, izraz “plavi um“ opisuje blago meditativno stanje u koje padamo blizu, u, na ili pod vodom.

Voda djeluje na svih pet čula istovremeno, pružajući nam potpuno novo, drugačije iskustvo. Zamislite da plivate u mirnom zalivu. Voda je hladna uz vašu kožu, teče i talasa se dok se krećete.

U vazduhu se osjeća slani miris koji možete osjetiti dok ga udišete. Možda možete da osjetite miris morske alge. Scena je preplavljena zelenom i plavom bojom, a vi gledate kako sunčeva svjetlost pleše na površini vode. Ne možemo zamisliti opuštenije mjesto.

Plava boja ima terapeutski efekat

Ako pogledate u more ili jezero gde se reflektuje nebo, njihovi plavi svjetlosni talasi djeluju svojom magijom na vas.

Poznato je da plava boja ima smirujući, opuštajući, ali energetski efekat na naše umove i tijela zbog svoje specifične talasne dužine.

Drugi razlog zašto nas plava boja tako smiruje, prema nekim naučnicima, je taj što smo evoluirali na planeti na kojoj plava boja okeana preovladava nad kopnom.

Boravak u vodi balansira naše hormone

Da li ste se ikada zapitali zašto plivanje ili ronjenje pod vodom čini da se osjećate tako „zen“? Sve se svodi na smanjenje kateholamina, hormona odgovornih za naš odgovor „bori se ili bježi“.

Voda je prirodno okruženje našeg tijela.

Kada ste uronjeni u vodu, vaše tijelo šalje signale da promijeni ravnotežu kateholamina, nivo koji je sličan balansu koji se nalazi kada meditirate ili se opuštate. Dakle, kada plivate, vi zapravo meditirate u vodi.

Imamo urođenu vezu sa prirodom

Tokom evolucije, proveli smo mnogo više miliona godina živjeći u otvorenim savanama i praznim obalama nego u našim betonskim džunglama danas.

Dakle, logično je da kada se nađemo u ovim prirodnim okruženjima, odmah se osjećamo opušteno. Godine 1984. biolog i prirodnjak Edvard O. Vilson skovao je termin “biofilija“ da bi opisao svoju teoriju da ljudi imaju instinktivnu vezu sa prirodom ukorijenjenu u našim genima.

Kretanje vode stvara umirujući ružičasti šum

Bilo da su morski talasi ili čak vještački talasi u bazenu ili samo žuborenje rijeke, zvuci koje čujete spadaju u kategoriju nazvanu „ružičasti šum“.

Related posts

Ostavi komentar