Petar Božović: Neću da pristanem na poniženje da igram predstave od 18 sati, neka se upravnici prilagođavaju

“Neću da pristanem na poniženje da igram predstave od 18 sati. Neka se upravnici prilagođavaju, neka oni izlaze na scenu. Kao dugogodišnji glumac kojem je stalo do pozorišta, što sam dokazao svojim životom, imam pravo da kažem – ne računajte na mene”, kaže za portal Nova.rs legendarni glumac Petar Božović.

Vlada Srbije donijela je odluku da večeras svi objekti, izuzev apoteka, benzinskih pumpi i servisa za dostavu hrane moraju da budu zatvoreni od 21 sat do pet ujutru. Tako će i pozorišta kao i klubovi, splavovi, kladionice i kockarnice sve svoje aktivnosti morati da završe do 21 sat. Iz tog razloga, predstave će počinjati najkasnije do 18.30 sati.

Božović se pita, ko će da dođe u to vrijeme na predstavu?

“Pa ko će normalan da dođe. Igraju se nama, hoće da pokažu da smo izuzetni dok ljudi okolo umiru, padaju kao muve. Velike kulturne zemlje poput Austrije hoće da zaključaju cijelu državu. Naša vlast ide na ljudski faktor kao što je samodisciplina. Kome mažu oči, kakva je ovo igra? Neka priznaju da smo u katastrofi, i hajde da se ponašamo svi sada kako možemo, a ne da nam izdvajaju segmente ekonomije, šta je važnije, jer neki moraju da jedu. Svi moramo da jedemo”, objašnjava Božović.

“Na kraju krajeva, ja poštujem izjavu moje premijerke, koja je zamolila onako kako me majka, da je živa, ne bi zaklela, da u ovim godinama ne izlazim iz kuće. Poštujem njenu odluku i neću da izađem čak ni na pozorišnu predstavu u deset ujutru”.

On dodaje da nije iznenađen ovakvom odlukom.

“Pogledajte samo dugogodišnji odnos države prema kulturi, od budžeta su nam davali 0,4 odsto, a sada je i to smanjeno. Ako se sjetite izjave gospođe Kisić koja je tako strastveno zagovarala da se ne okupljamo više od ne znam koliko, a onda slijedi izjava da prednost dajemo kulturi, bioskopima i pozorištima. Ja sam tada negdje izjavio da smo mi kao onaj koji ide ispred glavne armije i kome je suđeno da pogine, da bi poslije članovi partije ušli u pobjednički tim. Tako da me ne čudi ovo što se događa, ja na ovo neću pristati i neću igrati. Ne pristajem na izjednačavanje pozorišta sa kafićima”, zaključio je Petar Božović.

Related posts

Ostavi komentar