Preminuo reditelj Jagoš Marković

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je za N1.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja regiona.

Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

Marković je od 2008. godine bio stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje je režirao najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: Učena žena, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera).

Jagoš Marković je dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada.

Među nagradama koje je dobio su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“…

Privatni život

O njegovom privatnom životu malo se zna, a javno je samo bio eksponiran brak s glumicom Vanjom Milačić. O tome je i sama dramska umjetnica jednom prilikom govorila.

“Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, vjerujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umjetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad.

Voljela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umjetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem dio njegovog tima.

Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrijednosnih sudova. Zbog toga sam mu vječno zahvalna”, rekla je svojevremeno Vanja za Gloriju.

Jagoš imao veoma uspješnu ćerku Mariju Marković, koja je nagrađena na Sterijinom pozoriju za kostimografsko rješenje predstave “Yankee Rose” Miloša Lolića.

Related posts

Ostavi komentar