Program DEUS-a od 9. do 12. decembra

Uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, nastavlja sa produkcijom Decembarske umjetničke scene DEUS.

Svi programi prenosiće se putem youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere.

Ove nedjelje najavljuju sljedeće programe:

9. decembar Premijera Tri praseta

Uprava pozorišta je shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji donijela odluku da premijeri predstave „Tri praseta” po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Aleksandra Jovanovića prisustvuje samo uži krug ljudi iz Ustanove, zbog važnosti ostvarivanja očekivane interakcije. Kako bi doprinijeli očuvanju zdravlja, istovremeno sačuvali estetske okvire rada i autentičnost pozorišnog komada, usljed neispunjenja adekvatnih tehničkih uslova za online emitovanje, predstava „Tri praseta“  će svoji pravi pozorišni život započeti  po okončanju važenja  mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Ova verzija bajke Tri praseta naslanja se na poetiku crtanih filmova sedamdesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a po mnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namjenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima.

  1. decembar 20h Zoran Koprivica Vrteška laži, izdavač: Fokalizator, učestvuju: Zoran Koprivica i Vladimir  Vojinović
  2. decembar 20h Promocija 6.  Zbornika mladih pisaca KIC-a Pisci ne padaju s nebaizdavač: KIC ” BudoTomović”

U novoj zajedničkoj knjizi rukopisa mladih pisaca u izdanju KIC-a objavljen je izbor iz najnovijeg stvaralaštva Luke Boljević, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Nataše Gudelj, Barbare Delać, Milene Radević, Jovana Jokića, Anđele Bulajić i Jelene Čavić. Knjigu će predstavti urednica zbirke Jelena Knežević i autoru, uz moderaciju kooordinatorke rada Foruma u KIC-u, Valentine Knežević.

„U šesti zbornik Foruma uvrštene su pjesme i priče koje su nastajale pretežno tokom 2020. godine obilježene epidemijom i karantinom, u kojoj je, poput drugih, i okupljanje mladih pisaca Foruma postalo virtuelno, i uprkos tome ostalo intenzivno i inspirativno. Zbornikom se publici predstavljaju raznorodni estetski odgovori članova Foruma nastali u ovom za sve izazovnom periodu“, piše u predgovoru knjige.

  1. decembar 12h Kuhinjazz add 2 nastupiće na krovu Elektrotehničkog fakulteta UCG Kuhinjazz je fusion jazz trio koji će nastupom na DEUS-u predstaviti svoju autorsku muziku. Nakon završenih studija na jazz akademijama u Sijeni, Gracu i Bostonu sva trojica su se vratili u Podgoricu i otpočeli zajedničko stvaralaštvo. Martin je na bubnjevima, Enes na klavijaturi, Slaven na basu i perkusijama. Add2 (Stefan na saksofonu i Dejan na trombonu) će im se ovom prilikom pridružiti kao duvačka podrška.

Related posts

Ostavi komentar