Psiholozi savjetuju da se na ovaj način izborite sa neuspjehom

Svi mi ponekad doživimo neki neuspjeh, bilo na profesionalnom ili ličnom planu. Bitno je, međutim, kako reagujemo na njega. Naime, ako to ne uradimo na adekvatan način, postoji rizik da se nikada ne oporavimo od neuspjeha i lišimo sebe šanse za novi početak.

Iz tog razloga, psiholozi nam preporučuju sljedeće korake za suočavanje sa neuspjehom.

Ne budite previše strogi prema sebi

Čak i ako ste prepoznali šta je u vašim postupcima dovelo do neuspjeha, ne bi trebalo da budete previše samokritični. Svi prave greške, ali to ne znači da treba da dozvolimo da nas ta činjenica potpuno demorališe i odvrati od ulaska u nove poduhvate.

Odolite društveno propisanom idealu perfekcionizma

Nije lako oduprijeti se pritisku okruženja, posebno kada vaše okruženje ima velika očekivanja od vas. Svakako vam ne savjetujemo da budete antisocijalni i budete u lošim odnosima sa osobama s kojima živite ili sarađujete, ali blaga doza nekonformizma je poželjna ako želite da sačuvate sebe od stresa izazvanog neuspjehom.

Ne brinite ako ste bili previše samouvjereni

Samopouzdanje je neophodan sastojak svakog uspješno poduhvata. Bez vjere u sebe se malo toga može postići, a ako vam nakon neuspjeha izgleda da ste bili previše samouvjereni, to ne znači da je višak samopouzdanja sam po sebi bio razlog što su vam se planovi izjalovili.

Potrudite se da nešto naučite iz svog neuspjeha

Neuspjeh nije prijatan, ali on na neki način može biti koristan ako vam otkriva gdje ste pogriješili i nudi novo znanje za vašu sljedeću inicijativu. Ne kažu ljudi džabe da se najbolje uči na greškama.

(citymagazine)

Related posts

Ostavi komentar