Ulje od šargarepe za zdraviju kosu

Kosa vam je tokom ljeta suva, ispucala i bez sjaja? Evo rješenja: ulje od sjemenki šargarepe bogato karotenom, vitaminima A i E, te provitaminom A. Ovaj tečni eliksir pomaže u regeneraciji kose i vlasišta. Šargarepino ulje je najbolji izbor za boravak na otvorenom zbog vitamina A, te karotenoida koji podiže zaštitu od sunca, pogotovo u paru s vitaminom E kojim su bogati orah i šipak.

Ako ga nanesete na kosu prije, tokom i poslije aktivnosti na suncu, na kraju dana ćete umjesto “metle” imati prekrasnu meku i talasastu kosu. Dobro je da znate: ako pomiješate ulje od šargarepe sa hranljivim sastojcima poput soje ili šafranovog ulja, možete hidratizirati suvu kosu. “Ulje od šargarepe nije toliko poznato kao kokosovo ili arganovo ulje”, kaže stilistkinja Sara Medik, koja radi u poznatom frizerskom salonu Nelson J Salon na Beverli Hilsu, gdje savjete za kosu traže mnoge slavne ličnosti. “Šargarepino ulje je bogato vitaminom A i već ga godinama koristimo za poboljšanje rasta kose, te za regeneraciju folikula, kao i sjaj vlasi.”

Ženama koje imaju problem sa suvom kosom Sara savjetuje da koriste ulje od šargarepe i to posebno na sredini vlasi i na krajevima za maksimalne rezultate. I još: ako vam je kosa lomljiva, možete da ga koristite za sedmičnu hidrataciju: nanesite na kosu 15-20 minuta prije pranja i ostavite da kosa upije potrebne sastojke. “Za žene koje imaju tanku ili rijetku kosu takođe bih preporučila ulje od šargarepe”, dodaje Sara Medik.

Paskvale Kasele, međunarodni direktor kuće Hairfashion IT&LY, slaže se sa Medikovom kada su prednosti šargarepinog ulja u pitanju i preporučuje ga svim svojim klijentima, pogotovo onim koji učestalo koriste fen. Savjetuje i masažu tjemena šargarepinim uljem što, kako kaže, stimuliše rast i pomaže zdravlju kose. “Ako pomiješate šargarepino sa bademovim uljem, to će snažno da djeluje na kosu zahvaljujući prirodnim proteinima u bademovom ulju. Ovaj miks je odličan i za zaštitu kose od sunca, soli i hlora.”

Related posts

Ostavi komentar