Večeras počinje peti Podgorica film festival

Peti Podgorica film festival biće svečano otvoren u utorak 15. decembra u 19:30 časova online ceremonijom na sajtu www.podgoricafilmfestival.me i Facebook stranici festivala www.facebook.com/Podgoricafilmfestival. Na otvaranju, publici će se obratiti Sara Radović, direktorica NVU Podgorica film festival, Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke i Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, dok će program voditi crnogorska glumica Vanja Jovićević.

Tradicionalno, Kinoteka će dodijeliti nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti. Godišnja nagrada – „Kino-oko” pripala je britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu.

Piter Veber je britanski režiser, montažer i producent sa značajnim iskustvom u igranim filmovima i televiziji. Njegovo prvo ostvarenje je kratki film „Čovjek zebra“ (1992), sa Mini Drajver i Piterom Ginisom u glavnim ulogama, koji je napisao i režirao. Zatim je radio kao montažer uz producente Endija Pitersona i Ananda Takera na filmu „Svetac“ (1996), u kom glavne uloge igraju Bruno Ganc i Miranda Ričardson. Nakon brojnih nagrađivanih dokumentaraca i serija za britansku televiziju, uslijedio je njegov bioskopski debi “Djevojka sa bisernom minđušom” (2003), sa Skarlet Johanson i Kolinom Fertom, koji je dobio brojna priznanja, uključujući tri nominacije za Oskara, dva Zlatna globusa i deset nominacija za nagradu BAFTA.

Piter Veber je potom režirao film „Uzdizanje Hanibala“, koji prati priču o porijeklu mladog Hanibala Lektora, kao prequel filma “Kad jaganjci utihnu”. Neka od njegovih režiserskih ostvarenja su i film „Car“ (2012) sa Tomi Li Džonsom i Metju Foksom, TV serija „Tutankamon“ (2016) sa Maksom Ajronsom i Semom Nilom, kao i Netfliksov film „Džeparoši“ (2018). Njegova dokumentarna ostvarenja uključuju nagrađivani ekološki dokumentarac „Deset milijardi“ (2015) i „Zemlja: Jedan fantastičan dan“ (2017), u kojem uloge naratora imaju Robert Redford i Džeki Čen i koji je osvojio nagrade za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Olomoucu i Kinesko-američkom filmskom festivalu. Prošle godine je izašao njegov najskoriji film „Ina de Jard: Duša Jamajke“, dokumentarac koji prati grupu rege muzičara i prikazuje osobenosti njihove muzike kao i njihovog načina života.

Nagrada za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine – „Ratko Đurović” biće uručena crnogorskom reditelju Momiru Matoviću.

Momir Matović je rođen 1951. godine u Titogradu ( Podgorica ), Republika Crna Gora. Završio ja Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu – grupa za filmsku i TV kameru u klasi profesora Nikole Majdaka. Jedan je od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih autora u oblasti dokumentarnog filma. Autor je 10 dokumentarnih filmova u produkciji ,,Zeta filma‘’ iz Budve. Učestvovao je na preko 160 filmskih festivala u regionu i svijetu, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja. Takođe, autor je dokumentarnih serija iz oblasti crnogorske kinematografije, teatra, dramskog amaterizma, kinoamaterizma, gradske baštine grada Podgorice i dugometražnih dokumentarnih filmova sa tematikom iz Crne Gore. Retrospektive njegovih dokumentarnih filmova priređene su u svim većim centrima u regionu i Evropi. Dobitnik je Decembarske nagrade grada Podgorice, Trinaestojulske nagrade Republike Crne Gore i zvanja istaknuti kulturni stvaralac.

Festival će otvoriti crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac” poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića na prvoj festivalskoj Video on Demand platformi u Crnoj Gori www.podgoricafilmfestival.online. Baziran na istinitim događajima, „Otac“ je potresna priča o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čovjeku koji kroz svoje putovanje pješke od sela na jugu Srbije do prijestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima i iz očaja, postaje heroj.

Premijerno je prikazan na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija koja se dodeljuje filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrijednosti. Prikazivan je i nagrađivan i na festivalima u Beogradu, Kalgariju, Monpeljeu, dok je u Puli osvojio nagradu publike i to kao prvi film u istoriji festivala koji je dobio prosječnu ocjenu 5.0. Glavni lik tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, koji je za ovu ulogu nominovan za nagradu Evropske filmske akademije (EFA).

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

U okviru pratećeg programa petog Podgorica film festivala od 16. do 20. decembra održaće se serija online susreta sa gostima Festivala.

Britanski reditelj, producent i montažer Piter Veber 16. decembra u 14 časova, održaće masterklas posvećen vezi između filmske umjetnosti i zaštitne životne sredine. Najpoznatiji po svom debitantnskom filmu „Djevojka sa bisernom minđušom”, Veber je režirao i nagrađivane  dokumentarne filmove o zaštiti životne sredine i prirodi „Deset milijardi” i „Zemlja: Jedan nevjerovatan dan”, koje prikazujemo u okviru programa Retrospektiva i o kojima će biti riječi na masterklasu.

U saradnji sa MEDIA deskom Crne Gore održaće se šest online „Filmskih razgovora”.  U prvom online razgovoru 17. decembra u 12 časova učestvovaće Ognjen Sviličić (reditelj filma „Glas” i scenarista filma „Otac”) i Danilo Šerbedžija (reditelj filma „Tereza37″). Sviličić i Šerbedžija će govoriti o njihovim filmovima koji se prikazuju u okviru festivala ali i o stanju filma u Hrvatskoj i uticaju globalne pandemije na hrvatsku kinematografiju.

U 14 časova, ugostiće Gretu Fornariprojekt menadžerku Torino Film Lab-a i Ivana Salatića, crnogorskog reditelja. Fornari će predstaviti program TFL i mogućnosti koje se pružaju filmskim umjetnicima u vidu treninga, produkcije i distribucije. Salatić će govoriti o značaju ovakvih programa i ličnom iskustvu imajući u vidu da je ove godine njegov dugometražni film u izradi „Otapanje vladara” nagrađen u okviru Feature Lab segmenta Torino Film Lab-a.

U petak, 18. decembra u 14 časova, gost „Filmskih razgovora” biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije. Knol je započeo svoju karijeru kao novinar i producent dokumentarnih filmova. Radio je na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), bio je program menadžer Berlinale Talents-a i direktor European Film Market-a. U razgovoru na Podgorica film festivalu, Knol će govoriti o ovogodišnjem izdanju nagrada Evropske filmske akademije, izazovima u doba pandemije, novim tehnologijama i mehanizmima koje Akademija ima za podršku mladim autorima i autorkama kao i o učešću žena u filmskoj industriji, ispred i iza kamere.

Narednog dana, 19. decembra u 12 časova organizuju razgovor sa mladom crnogorskom rediteljkom Katarinom Bulajić. Katarina će govoriti o dosadašnjem iskustvu rada u pozorištu i na filmu ali i o njenom novom dokumentarnom projektu ‘gram Royalty koji se bavi aktuelnim fenomenom instant slave i influenserima u Crnoj Gori i regionu te komentarisati poljski film “Sweat” koji ć biti prikazan na Podgorica film festivalu. U 14 časova u „Filmskom razgovoru” učestvovaće mladi crnogorski filmski stvaraoci: reditelj Milorad Milatović, producentom Miljan Vučelić i direktorom fotografije Ivan Čojbašić. Povod razgovora su njihovi filmovi „Neko treći” i „Velika dostignuća” koje prikazuju u programu Kratki film.

Posljednjeg dana festivala, 20. decembra u 14 časova program „Filmski razgovori” zatvoriće Ileana D’Abra, glumicom filma „Tamna bajka” (Favolacce). Ileana će govariti o psihičkoj i fizičkoj transformaciji tokom pripreme za ulogu Vilme kao i o iskustvu rada sa braćom D’Innocenzo (dobitnici Srebrnog medveda za najbolji scenario).

Za učešće u masterklasu i „Filmskim razgovorima” svi zainteresovani mogu se prijaviti putem linka www.podgoricafilmfestival.me/filmski-razgovori. Materklas i razgovori će se organizovati preko online platforme Zoom. Za sve zainteresovane obezbijeđen je simultani prevod. Program moderira Gana Čomagić.

Related posts

Ostavi komentar