Preminuo Predrag Živković Tozovac

Čuveni pjevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u Beogradu u 85 godini života. Tozovac je preminuo na VMA od posledica borbe sa koronavirusom.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji streljali su Njemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pesmom “Ispod lipe, kraj potoka” koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi ljeta kompozicijom “Mirjana”. Sledeće godine opet pobjeđuje pesmom “Oči jedne žene” i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Zbog pjesme “Jeremija”, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme dvije godine sklanja se kod prijatelja u Njemačkoj. Nakon povratka u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da pjeva.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Mjesto i vrijeme sahrane Predraga Živkovića Tozovca biće naknadno saopšteni.

Izvor: RTS

Related posts

Ostavi komentar