Lena Kovačević: Trudim se da budem ozbiljna u onome što radim, a da zadržim onaj osjećaj igre i inspiracije

Popularna džez pjevačica svojom muzikom i sofisticiranom ljepotom nakon regiona osvaja i internacionalnu scenu. Singl Cafe bilježi uspjeh u brojnim zemljama, a o popularnosti Lene Kovačević govore naslovnice poznatih magazina u Turskoj. Oprobala se i u svijetu filma. Igra u novom ostvarenju svog oca, poznatog pisca Dušana Kovačevića, Nije loše biti čovjek, a partneri su joj Andrija Milošević i Gordan Kičić. Lena je ovih dana sa porodicom, sinovima Vukom i Teodorom, i suprugom Veljkom odmarala u Luštici. U septembru najavljuje i koncert u ovom rizortu, koji je posljednjih godina postao njena omiljena destinacija u Crnoj Gori. Upravo to je bilo i mjesto gdje smo upriličili susret.
“Posljednjih godina obavezno nekoliko puta godišnje dolazim sa porodicom u Crnu Goru. Jedno od naših omiljenih mjesta je Luštica, tu se se zaista svi osjećamo kao kod kuće, a stekla sam i prijatelje. Postoji nešto fantastično opušteno, ali i toliko elegantno u samom ambijentu i okruženju prirode. Taj spoj je toliko divan. Godinama nastupam na primorju, i sad se toliko radujem muzičkim planovima na crnogorskoj obali. Kad sam bila dijete, dolazili smo često u Bigovo. Tu je kasnije kuću sagradio i moj kum Bora Todorović, nakon što nam se pridružio jedne godine na moru. Tako da cio ovaj zaliv i potez mora dobro poznajem. Sa tatom sam ronila po uvalama u blizini Luštice.

Kako izgleda porodično ljetovanje, ko “diktira’’ pravila i šta je “zabranjeno” na zajedničkom odmoru?
– Ništa ne stižemo da diktiramo, toliko nam brzo vrijeme prolazi. Pokušavamo da ga malo usporimo i da udahnemo svaki trenutak, posebno nakon cijelog ovog perioda iza nas. Dogovaramo se o svemu. Nije dozvoljeno samo neslušanje. Imamo dva mala dječaka, a sve porodice sa malom djecom znaju da je to odmor za koji moraš da se potrudiš da bi i bio odmor. Oni imaju svoj ritam. Trudimo se da im bude zabavno, ali da se i mi zaista usput odmorimo.

“Kad sam bila dijete, dolazili smo često u Bigovo, gdje je kasnije kuću sagradio i moj kum Bora Todorović, nakon što nam se jedne godine pridružio na moru”

Često kombinujete posao i zadovoljstvo, da li na to gledate kao na privilegiju Vašeg poziva?
– To je jedan od divnih aspekata ovog posla. Srećem drage ljude gdje god da krenem, one s kojima sam sarađivala te uz odmor mogu da kombinujem ono što mi je važno za posao, da pričamo o budućim planovima i muzici.
Bili ste veoma produktivni posljednjih mjeseci, objavili ste nove pjesme, a Vaša internacionalna karijera dobila je zamah. Čime biste nam se pohvalili na tom polju?
– Prethodna godina je zaista bila kataklizmična, a meni je poslovno možda najvažnija, iako su koncerti izostali. Postala sam dio internacionalne produkcijske kuće Pasion Turca, čiji su dio i LP, Rendi Kraford, Lara Fabian, Mariza, Buika, mnoga velika imena. Kao muzičarka sa Balkana postala sam dio njihovog kataloga. Nakon što je Cafe doživio internacionalni uspjeh i emituje se na stanicama širom svijeta, u Turskoj se na radiju nacionalne frekvencije sluša i moj singl Požuri. To je za mene najveći mogući kompliment.
Pjevate na srpskom, engleskom, italijanskom, francuskom, što je fascinantno. Koliko jezika govorite?
– Zapravo na više jezika pjevam nego što ih govorim. Engleski doživljavam kao maternji, ali razumijem i holandski. Pjevam na nekoliko jezika i voljela bih da ih i naučim bolje. Nakon puno intervjua na turskom, posebno osjećam želju da makar progovorim osnovne fraze na tom jeziku.

Najavili ste i duet sa velikom turskom zvijezdom, kada možemo da očekujemo premijeru i kakva su očekivanja od te saradnje?
– Radujem se novim pjesmama, kao i duetima koji nas čekaju sa Eminom Jahović, sa Gordanom Kičićem za film Nije loše biti čovek i sa divnim turskim izvođačem, od jeseni je u planu da sve finiširamo. Spremili smo toliko toga lijepog. Obećavam brz ritam i puno emocija.
Očekuje Vas još jedna premijera, ovog puta filmska. Glumiti u filmu Dušana Kovačevića je privilegija i odgovornost, a kada je on još i Vaš otac, kakav je osjećaj raditi sa njim?
– Kao i uvijek, zaista je profesionalan i vrlo ozbiljan u radu i svi smo tako radili. Ne postoji na setu privatan odnos. Sa mnogim glumcima koji su igrali je divan prijatelj, ali kad radimo, ti odnosi ne postoje. Smatram da smo dobili izvanredan film i jedva čekam da ga publika vidi.
Koje očeve osobine prepoznajete kod sebe?
– Trudim se da budem ozbiljna u onome što radim, a da zadržim onaj osjećaj igre i inspiracije. Taj spoj mi je poznat kod njega, kao i disciplina u svemu. Bez nekog životnog reda ne mogu da funkcionišem. Trudim se da ga pravim.
Koliko ste ponosni na pjesmu Udahni koja je aktuelna ovih dana, a okupila je sjajnu ekipu i prenosi važnu poruku o očuvanju životne sredine?
– Sjajna je pesma, sjajna poruka i muzičari. Ekipa koju toliko volim. Svako je za sebe divan pjevač i svako ima svoju priču. Udahni je priča o ekologiji, ali i o tome da moramo da se podignemo psihički i energetski. Došla je u pravo vrijeme!

(Gracija) foto: Adrea Damnjanović

Related posts

Ostavi komentar