Zanzibar mjesto gdje svemu pristupaju opušteno i bez stresa, a plaže ostavljaju bez daha

Novinar Filip Jovanović imao je prilike da posjeti jednu od najegzotičnijih destinacija na svijetu- Zanzibar. Jedno je od najljepših ostrva Indijskog okeana, nalazi se u Jugoistočnoj Africi i dio je Tanzanije. Krase ga najljepše tirkizne plaže i bijeli nježni pijesak, kao i bujna netaknuta priroda koja je simbol hedonizma i tropskog raja. Zanzibar ponosno nosi nadimak Ostrvo začina zato što upravo ovdje, na nekoj od farmi začina ili lokalnoj pijaci možete pronaći neke od najegzotičnijih i najskupljih začina na svijetu.

Odakle ideja da posjetite Zanzibar?

-Moji divni prijatelji Danijel Rakočević i Danijela Dimitrovska Amidžić i njen suprug Ognjen Amidžić su organizovali ovo predivno putovanje. Zahvaljujući njima uživali smo trinaest dana na Zanzibaru. Put mi se činio da je previše dalek, što i jeste, ako uzmemo u obzir to da se iz Beograda do Dohe putuje oko šest sati i toliko od Dohe do Zanzibara. No, kada zakoračiti na tamošnje tlo zaboravite na višesatni let.

Šta vam se najviše dopalo kada je u pitanju Zanzibar?

-Dopalo mi se sredina, prirodni kolorit, plavetnilo mora, ali i njihova opuštenost. U narodu sa Zanzibara sam pronašao sebe. Njihova opuštenost mi je svojestvena. Ne postoji tenzija, povišen ton, a ljubaznost je nešto u čemu uživate. S druge strane, svi koji odluče da posjete ovu destinaciju moraju da budu spremni na tu „opuštenost“ i kada su uslužne djelatnosti u pitanju. Pa tako uvijek morate biti polusiti ili polunapijeni jer suprotno čekaćete i do 45 minuta, ako ne i više da bi nešto pojeli ili popili.

Šta vam se nije dopalo?

-S jedne strane su mi se dopale pješčane plaže, toplota mora, palme itd, a sa druge nedostatak savremena urabizacije. Naime, većina grada nema struju, infrastruktura je loša, dosta je nehigijenskih trenutaka kada napustite hotel i krenete da šetate, bez rasvjete ali to je kontrast koji bi svi trebali da posjetimo, kako bi samim tim cijenili ono što imamo.

Šta preporučujete da treba obavezno posjetiti?

-Za sve avanturiste treba definitivno posjetiti mjesta sa delfinima, kornjačama, safari, „puteve začina“, a za one koji ipak više vole plažu, među kojima sam i ja, onda imate bezbroj divnih mjesta koja su očaravajuća. Ono što smo mi posjetili, a u čemu smo uživali su plaže Paje gdje smo i bili smješteni zahvaljući agenciji „Globetracker adventures“ koji ima svoj hotelski kompleks, ali i Dongwe Beach ili ti zanzibarski Maldivi, Sunset, Coral Rocks itd. Takođe bilo bi dobro posjetiti i Stoun Taun, kao i kuću gdje je rođen Fredi Merkjuri.

Kakva je hrana?

-Mi smo se uglavno hranili morskim plodovima- ribom, tako da nismo previše eksperimentisali sa tamošnjim tradicionalnim menijem. Ali od sveg srca preporučujem tunu, hobotnicu i lignje. S tim definitivno nećete pogriješiti, kao i sa Margarita picom.

A, narod?

-Ljudi funkcionišu po principu „Hakuna matata“, život bez pravila ili što mi bi žargonski rekli „Laganica- opušteno“. Kod njih nema žurbe, nema nešto da se mora odmah… Važno je da se završi, a kada nije toliko važno. Ljubazni su, nasmijani i rasploženi da vam pomognu. Nemojte se začuditi ako vam dok hodate plažom, ulicom, priđe neki mladić da vam se obrati s namerom da vas uputi kuda da idete lakšim putem ili da vam preporuči neko mjesto.

Kakve su plaže?

-Divne, ćarobne. Samo postoji jedan problem, a to je plima i osjeka. Voda se često povlači ujutro oko 10 i ponovo dolazi oko 15 časova. Zato morate da gledate gdje ima vode kako bi uživali kupajući se.

Kakv je provod?

-Tokom trinaestnodnevnog boravka, samo smo jednom posjetili noćnu žurku i moram priznati da nisam baš fasciniran. Sve je to u granicama njihovih mogućnosti. Simpatično. S druge strane, imate dnevne žurke koje su zanimljivije, posebno gledajući zalazak Sunca. Takođe, postoje i plesna grupa koja ima performanse kako bi užitak bio još bolji.

Koje su informacije koje bi trebalo da znamo?

-Obavezno ponesite autan ako ne podnosite komarce. (Smijeh). Viza za naše državljane je potrebna i dobija se pri slijetanju na Zanzibar i košta 50 eura. Valuta je tanzanijski šiling, možete da ponesete i eure i dolare. Uglavnom 1000 njihovih šilinga je oko 5 eura. Vakcina nije potrebna.

Da li bi ponovo posjetili Zanzibar?

-Da, ali ne skorije. Neka se još slegnu utisci i da ga malo „zaboravim“, a onda kada ga se „zaželim“ eto mene ponovo.

V. Č. Foto: privatna arhiva

Related posts

Ostavi komentar