Batina nije iz raja izašla: Psiholog o fizičkom kažnjavanju djece i posljedicama na život

“Svaki čovjek koji kasnije u životu potraži stručnu psihološku pomoć ima problema jer je bio fizički ili na drugi način kažnjavan kao dijete”, naglasila je psiholog Ljiljana Jagodić.

“Ja sam pristalica toga da batina nije izašla iz raja, a pročitala sam da je batina bila dobra, ostala bi tamo. Ono što ja, kao i sve moje kolege, najviše vidimo jeste da svaki čovjek koji kasnije u životu potraži stručnu psihološku pomoć ima problema jer je bio fizički ili na drugi način kažnjavan kao dijete”, rekla je psiholog Ljiljana Jagodić u emisiji 150 minuta na Prvoj TV.

Dodala je da ljudi koji su kažnjavani batinama kao djeca, kasnije mogu da postanu agresivni u zrelom dobu.

Gordana Plemić iz “Udruženja Roditelj” je majka troje djece i kaže da nikada nije vaspitavala svoju djecu tako što ih je kažnjavala.

“Učili su nas da vas vaspitavaju tako što dobijete batine i tako što vas kazne. Danas često čujemo da je nekad bilo više poštovanja, a ja smatram da je to bio strah koji smo osjećali. Čini mi se da ne treba da poštujem svog roditelja zato što ga se plašim nego zato što tu postoje druge vrijednosti”, istakla je Gordana i dodala da je fizičko kažnjavanje vid nemoći i da na taj način isključivo odajemo utisak slabosti.

“Vremenom sam naučila da postoje i drugi načini za kažnjavanje, koji i mene i djecu čine boljim. I sugurna sam da batina ne donosi rezultat koji mi mislimo da ona može donijeti”, istakla je Gordana Plemić.

A kako izaći na kraj s djetetom kada je ono baš nemirno?

“Sa psihološke tačke gledišta najbolje bi bilo da ne ulazite u raspravu sa djetetom, da izolujete dijete da se ono smiri, a to će i roditeljima dati vremena da se smire. U takvim trenucima je važno biti autoritet i reći “to ne možeš”, a posebno je važno da ne ulazite u raspravu sa djetetom koje ima 2, 3 godine”, istakla je Ljiljana Jagodić.

Gordana Plemić je istakla da ukoliko djeci branimo određene stvari, a svojim ličnim primjerom pokazujemo drugačije, sve to što pokušavamo da uspostavimo pada u vodu.

I Gordana Plemić i Ljiljana Jagodić složile su se da su batine jedna od najlošijih vaspitnih metoda i da bi roditelji trebalo više strpljenja i vremena da imaju za svoju djecu. Posebno je važno da roditelj bude autortitet i da svojim ličnim primjerom ne pokaže da je “slab”.

(superzena)

Related posts

Ostavi komentar