Boris Ćalić: Autentičnost, kreativnost i naporan rad čine uspješnog dizajnera

Boris Ćalić, modni dizajner i profesor iz Podgorice, od najranijeg djetinjstva pokazao je interesovanje za dizajn, a nakon što se ostvario na crnogorskom modnom tržištu, posvetio se pedagoškom radu. Predaje teoriju modnog dizajna na Fakultetu za umjetnost na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) u grupi koju čini 12 studenata, među kojima ima onih čiji je san da se ostvare kao modni dizajneri.

Ćalić za Gradsku RTV otkriva kako ih priprema za izlazak na crnogorsko modno tržište:

„Osnovno je kreativno razmišljanje, odnosno da naučim studente da kreativno razmišljaju i kako da dođu do kreativnih rješenja. Tehničke stvari — u koje spadaju crtanje, konstrukcija i modelovanje — mogu se lako savladati. Najteži zadatak je savladati kreativnu barijeru, onda kada dobiju zahtjevan projekat, i kako ga napraviti na kreativan i drugačiji način. Poenta dizajnera jeste da bude prepoznatljiv i drugačiji.”

Naš sagovornik smatra da je talenat važna stavka u dizajniranju, ali da nije dovoljan ukoliko nedostaje veliki rad.

„Rad zauzima 90 odsto, a talenat deset odsto u izrazu modnog dizajnera. Imamo slučajeve da naš fakultet upišu veoma vrijedni studenti, koji na kraju iskažu veći potencijal od onih koji su započeli studije kao veoma talentovani”, objašnjava Ćalić.

Među rijetkim je stručnjacima iz modne industrije Crne Gore koji konstantno ulažu u obrazovanje. Osnovne studije završio je u Beogradu, na Fakultetu za dizajn i multimedije, a magistarske na London College of Fashion, jednom od tri najbolja fakulteta u oblasti mode na svijetu.

U razgovoru za Gradsku RTV prenosi glavne lekcije naučene u jednoj od modnih prijestonica svijeta.

„Autentičnost je glavna, a to prenosim danas svojim studentima. Moraju vrijedno raditi i trud će se kad–tad isplatiti. Takođe, od velike je važnosti da stvaraju svoj kreativni univerzum i da imaju prepoznatljiv stil, koji će njegovati godinama”.

Mladog Podgoričanina i stipendistu Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta na UDG-u ove godine očekuje odbrana doktorskog rada na temu „Narodne nošnje u Crnoj Gori, prvostepena i drugostepena značenja“.

„Kreativni rad je tokom izrade doktorskog rada prešao u naučno istraživanje. Bavim se odnosom mode i antimode i načinom na koji je narodna nošnja uzeta i predstavljena kao nacionalni proizvod, kao i čime je dobila privilegiju da postane nacionalna nošnja. Kada nošnja dobije status nacionalne, poprima novo značenje, tako da se u svom radu bavim semiologijom Ronalda Barta i načinom na koji je pristupao vizuelnim znakovima, koji su se kroz istoriju mijenjali. Takođe, daću uvid u Hajdegerovu fundamentalnu ontologiju i filozofiju”, navodi Ćalić.

Modni stručnjak i pedagog ima svoju bazu klijenata već godinama, a ostvario se i kao dizajner uniformi za kabinsko osoblje avio-kompanije Montenegro airlines. Na taj segment svoje karijere je, kako kaže, veoma ponosan, a isti angažman dobio je i od nove crnogorske nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, o čemu prvi put govori za Gradsku RTV.

„Air Montenegro će ove godine dobiti nove uniforme, koje će se razlikovati od onih koje sam radio za Montenegro airlines. Taj angažman je za mene predstavljao čast i privilegiju, jer je riječ o velikom projektu”.

Motive crnogorskog etna dodaće i na uniforme dama zaposlenih u protokolu Skupštine Crne Gore.

Ćalić nam je ispričao šta, po njegovoj ocjeni, čini uspješnog modnog dizajnera, a šta uspješnog pedagoga.

„Dobar pedagog mora da bude i dobar psiholog. Mora da razumije studente i da se stavi u njihovu poziciju. Na početku studija mladi imaju predrasude prema modnom dizajnu. Pojedini dođu misleći da su studije modnog dizajna lak program, međutim — to je proces koji zahtijeva mukotrpan rad na više polja”.

Ćalićev rad je autentičan, a pristup modnoj industriji naše zemlje originalan.

Trenutno je, kako kaže, posvećen pedagoškom radu, naučnom istraživanju, konferencijama i naučnim izlaganjima, što mu ne ostavlja mnogo vremena za osmišljavanje novih odjevnih komada.

Kruna njegovog dosadašnjeg rada biće, kako ističe, odbrana doktorskog rada, za koji se nada da će biti publikovan.

Related posts

Ostavi komentar