Čaj od breze jača imunite i podmlađuje

Čaj od breze (Betula pendula), u narodu poznate kao žalosna breza ili medovina, pomaže u liječenju velikog broja različitih zdravstvenih tegoba. Ljekovita svojstva breze poznata su još od davnina i smatrana je jednom od najljekovitijih biljaka. Čaj od breze je sastavni dio tradicije, a njegova upotreba veoma je poznata i rasprostranjena u narodnoj medicini širom svijeta. Pravi se i od kore i od listova breze. Najbolje rezultate daje u slučaju bolesti bubrega i kožnih oboljenja, i tada se koristi list breze. Ova čudesna biljka i jača organizam, podmlađuje tkivo i ubrzava zarastanje dubokih rana, jača kardiovaskularni sistem i uspješno obara visok krvni pritisak. Unutrašnji dio kore breze podstiče rad jetre, jer olakšava lučenje i protok žuči. Ovaj čaj je poznat i po rezultatima u procesu mršavljenja, naročito u slučaju celulita na stomaku, butinama i zadnjici. Zahvaljujući svojim svojstvima, odličan je diuretik, a samim tim što pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma, ovaj čaj je sjajan u borbi protiv viška kilograma i celulita. Takođe ublažava menstrualne tegobe kod žena.

Čaj protiv urinarne infekcije

Dvije kašičice svježeg ili suvog lišća breze prelijte šoljom kipuće vode. Nakon pola sata čaj procijedite i dodajte na vrh noža sode bikarbone. Čaj pijte tri do četiri puta tokom dana.

Zanimljivosti

Drvo breze se smatra jednim od najstarijih na svijetu, izuzetno je izdrživo i brzo raste. Poznato je da raste na mjestima gdje druge vrste ne mogu da uspiju. Cijelo drvo je ljekovito, a pupoljci sadrže eterično ulje.

Related posts

Ostavi komentar