Četri dileme o koranavirusu

Šta sve treba znati o reinfekciji korone, antitelima, infekciji između dvije doze vakcine i mutacijama virusa? Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, govorila je o ovim temama.

Ona je kazala da priča da se antitijela brzo gube i da traju tri do šest mjeseci nije tačna.

„Aantitijela se u toku infekcije sintetišu u dva talasa, u prvom se sintetišu manje kvalitetna antitijela, ali predstavljaju prvu liniju odbrane.

Prvi talas je pet do 14 dana poslije infekcije, zatim počinju da padaju, smanjuje se njihova količina poslije četiri mjeseca, to je taj trenutak kada su mnogi istraživači pomislili da će antitijela nestati iz organizma, što je u potpunoj suprotnosti sa podacima koje znamo o značaju antitela”, dr Jovanović i dodala da se u tom trenutku dešava nešto drugo: počinje sinteza visokokvalitetnih antitijela, čiji je poluživot toliko dug da nekada može da bude duži od ljudskog vijeka.

“Mi ćemo godinama poslije preležane infekcije biti zaštićeni ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba – osoba koja može da stvori imunološki odgovor”, istakla je ona.

Za osobe koje su preležale kovid primarno je predloženo da prime vakcinu zbog nejasnoća koje su se javile, nauka pokazuje da je osoba koja je prelažala kovid u stvari zaštićena od infekcije istom varijantom virusa. Problem može da nastane ako se virus toliko promijeni da može ponovo da inficira osobu koja je preležala infekciju. To je slično kao kod virusa gripa, postoje sezonske epidemije i vjerovatno će i koronavirusne infekcije biti aktuelne i u zimskom periodu, pa ćemo imati sezonske epidemije koronavirusne infekcije, objasnila je doktorka.

zena.blic

Related posts

Ostavi komentar