Da li će biti potrebna treća doza vakcina?

Vakcina protiv koronavirusa AstraZeneca dobro fukcioniše ako se primi i treća doza za pojačanje efekta, čime se podiže nivo antitela koja djeluju protiv virusnog proteina, pokazala je studija na ljudima, prenio je “Financial Times”.

Vest je objavljena nakon što su proizvođači vakcina upozorili da će u čitavom svijetu možda biti potrebna dodatna doza za jačanje efekta vakcine zbog novih varijanti virusa. Pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze.

List je citirao osobu upućenu u rezultate testova, koja je rekla da je reakcija antitelima poslije treće doze bila “dovoljno snažna ptrotiv bilo koje varijante”. To ublažava strah da adenovirusi ne mogu da se koriste više od jednom.

Ova vakcina zasnovana je na novoj tehnologiji u kojoj se koristi modifikovana verzija adenovirusa, koji izaziva običnu prehladu, kao vektor ze prenos instrukcija ljudskim ćelijama. Zbog ovakvog dizajna, neki naučnici smatraju da bi doze mogle da izgube potentnost ukoliko godišnja imunizacija postane neophodna u borbi protiv novih varijanti koronavirusa.

/Srbijadanas/

Related posts

Ostavi komentar