Da li je dijete žrtva nasilja? Prepoznajte problem i reagujte na vrijeme

Nauka je potvrdila da kod djece koja trpe vršnjačko nasilje postoje fizičke manifestacije koje otkrivaju da je dijete žrtva nasilnika. Djeca koja trpe nasilje to prikrivaju i nerado pričaju o tome. Do ovog zaključka je došlo istraživanje koje je sprovedeno među maltretiranom djecom i otkrilo je neobjašnjive fizičke pokazatelje. Ti pokazatelji, prema riječima stručnjaka, mogu biti signali da djeca trpe zlostavljanje od strane vršnjaka, a na njih bi trebalo da reaguju ne samo roditelji već i nastavnici, piše Yumama.

Istraživanje vršnjačkog nasilja je obuhvatilo 30 različitih studija, a subjekat su bila djeca školskog uzrasta iz 14 različitih zemalja. Rezultati su pokazali da se mališani koji su žrtve nasilja osjećaju lošije, aksiozniji su, nesigurniji i povučeniji u odnosu na svoje vršnjake. Djeca koja trpe zlostavljanje su se žalila na česte glavobolje, stomačne tegobe, bolove u leđima, vratu, ramenima, imala su problema sa disanjem, vrtoglavicom, kao i probleme sa dijarejom, napetošću mišića i čestim noćnim mokrenjem. Istraživači su istakli da je među djecom najčešće fizičko i internet nasilje.

Profesor psihologije Đanluka Đini, kao autor ove studije, naveo je da su rezultati do kojih su on i njegov tim došli nevjerovatni. Zapravo, oni ukazuju da spoljašnje manifestacije (modrice ili vidno tužno i neraspoloženo dijete) mogu biti upozorenje roditeljima da obrate pažnju na djecu, naročito ako su te posljedice vidne i ukoliko je njihov nastanak neobjašnjiv.

Kada je glavobolja zaista glavobolja, a kada je poziv u pomoć?

Česte glavobolje su samo jedan od alarma koji ukazuju na vršnjačko nasilje (nije svaka glavobolja taj znak, već može biti i medicinski problem). Zapravo, djeca su u tim situacijama pod stresom, koji uzrokuje to stanje. Psiholog ističe da morate djeci da postavite prava pitanja bez okolišanja i da bi trebalo da razgovarate otvoreno sa njima na tu temu. Iskren razgovor sa djetetom će pomoći da izgradite povjerenje, a ono će se osjećati sigurnije i znaće da ima podršku kraj sebe. Neophodno je da tokom razgovora mališanu stavite do znanja da se na vas može osloniti i da vam može vjerovati.

“Morate da znate da djeca neće tako lako govoriti o nasilju i vršnjačkom maltretiranju”, istakao je psiholog Đini.

Najbolje bi bilo da ih pitate izokola da li se u školi osjećaju bezbjedno, da li vole druženje sa drugarima i da li nastavnica poklanja pažnju svoj djeci jednako. To ih može podstaći dodatno da se otvore, kaže autor ovog istraživanja. Pedagozi upozoravaju da obratite pažnju na dječije ponašanje i fizičke pokazatelje, koji su sasvim sigurno signal koji ukazuju da se nešto dešava.

Psiholozi su primijetili da maltretirana djeca odbijaju školu, da se glavobolje i bolovi u stomaku pojavljuju prije školskog zvona i dolaska u školu. Takvi mališani su često depresivni i tužni, povučeni u sebe i ne baš previše komunikativni. Đanluka Đini je istakao da djeci treba postaviti i pitanja o tome kako su proveli školski odmor, kao i kako je proteklo druženje u školi sa drugarima.

Morate znati da je mnogo teže ove informacije izvući od srednjoškolaca, nego od osnovaca. Trebalo bi obratiti pažnju na njihove društvene mreže, jer i one mogu biti alarm da se nešto čudno dešava. Prijetnje, ismijavanje, ruganje, omalovašavanje, ogovaranje samo su neke od stvari koje se mogu dogoditi na društvenim mrežama i koje u vašem djetetu mogu probuditi strah i nesigurnost. Takva situacija predstavlja sajber nasilje ili internet nasilje, pa se zbog toga dešava situacija gdje se mališani uplaše kada telefon zazvoni ili stigne poruka.

“Da li je telefon prestao da zvoni? Da li djeca izbjegavaju čitanje poruka? Da li održavaju komunikaciju preko društvenih mreža sa vršnjacima? Ovo su samo neke od sitnica koje mogu otkriti nešto više o situaciji”, istakao je autor studije Đanluka Đini.

(yummama)

Related posts

Ostavi komentar