Djeca u Crnoj Gori roditeljski dom napuštaju sa 33 godine, a da li je to dobro?!

Nedavna istraživanja pokazala su da djeca u Crnoj Gori najkasnije u Evropi napuštaju roditrljski dom. Prosjek godina kada odlaze iz kuće je 33,3 godine.

Istraživanje je pokazalo da u Evropi Crnogorcima treba najviše vremena da se osamostale, a do sličnog životnog doba sa roditeljima žive i Hrvati (32,4 godine), Makedonci (32,1) i Srbi (31,2).

Najranije se osamostaljuju Šveđani – sa samo 17 i po godina, a potom slijede Danci (21,2), Njemci (23,8) i Francuzi (24 godine).

Kako prenosi hrvatski portal Index, u većini zemalja, osim u Luksemburgu, sinovi ostaju s roditeljima duže od kćerki.

Dajana Golubović- Pejović, urednica i voditeljka kaže da je dom napustila sa 15 godina, kada se preselila u Podgoricu zbog pohađanja nastave u Srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić”.

-Tada sam stekla odgovornost, naučila da štedim i brinem o sebi. Brzo je počelo i moje  finansijsko osamostaljivanje jer sam sa pojedinim učenicima učestvovala u akcijama koje su podrazumijevale muzičke nastupe, organizaciju manjih svečanosti i slično. Potpuno sam se osamostalila kada sam počela da studiram. Igrom slučaja, zaposlila sam se u tadašnjoj televiziji Elmag kao voditeljka nedjeljnog popodneva, nekoliko mjeseci kasnije, potpisala sam prvi ugovor i to u televiziji Atlas- kaže Dajana pa dodaje:

– Roditeljima su ova iskustva uvijek teško padala jer su osim mene dom zbog svojih talenata i želje da ih ostvare napustila oba moja brata. Njihov izbor podrazumijevao je prelazak Atlantika i ispostaviće se da je odluka bila ispravna. Obojica su jako uspješni u svojim profesijama i srećni su da mogu, na neki način, da žive na dva kontinenta. Roditeljima smo maksimalno olakšali činjenicom da smo ostali vjerni svim vaspitnim postulatima, da smo ostali jako vezani i brižni jedni prema drugima, i da smo izrasli u kvalitetne ličnosti.

Za razliku od nje kako ističe Filip Jovanović, novinar, kasnije se osamostalio, pa naglašava da nikada nije kasno da se napravi takav korak.

-Roditeljski dom sam za moje standarde kasnije napustio, dok za crnogorske rano. Bilo je to sa skoro 27 godina, kada sam već bio formirana ličnost, sa tada desetogodišnjom karijerom i većim brojem prijatelja. I da bilo je teško napustiti svoj grad, svoju državu i svoj život nastaviti daleko od kuće. Ali uz divne rođake koji su mi otvorili vrata svog doma, sve je išlo mnogo lakše. Posao koji me je čekao, samo je bio nastavak započetog. Graditi karijeru van svoje kuće je teže u smislu jer se treba dokazivati na terenu gdje ranije niste radili, ali uz divne ljude sve je lakše. Zato uvijek glasam da bi djeca roditeljski dom trebalo da napuste poslije završene srednje škole- kaže Filip, koji je mišljenja da je odlaskom “zdraviji” odnos između roditelja i djece.

-Moje iskustvo je tako pokazalo. Da sam sa roditeljima postao još bližiji. Roditeljima uvijek teško pada odlazak djece iz porodičnog doma, ali moraju da shvate da je to logičan slijed i da je bolje da to urade dok su njihovi nasljednici mlađi- ističe Filip.

Influenserka i PR Milica Marković, kaže da je roditeljski dom napustila sa 19. godina zbog upisivanja na fakultet u Podgorici.

-Poslije završene prve godine sam odmah počela da radim i više nikad nijesam stala. Protiv toga su imali negodovanja jer su mislili da ću zapostaviti fakultet. Pomagali su mi sa plaćanjem stanarine uvijek, a posjećivali smo se vikendima. Kad sam otišla iz porodične kuće čini mi se tek tad’ sam postala svjesna koji sam komfor kod njih imala i koliko mi majka znači – iskrena je Milica pa naglašava:

-Odlazak od kuće za dijete je veliki korak u sazrijevanju a za roditelje tek sada kad imam dijete mogu da zamislim koliko stresan i težak momenat. Plače mi se čim pomislim na to.

N.Vuksanović

Related posts

Ostavi komentar