Evo kako da se podmladite

U mladosti niko ne razmišlja o starosti, ali ne bi bilo loše da se podsjetimo da upravo u mladosti stvaramo bazu za dobro zdravlje u starijem dobu

Eliksir vječne mladosti još uvijek nije pronađen. Međutim, otkriveno je kako duže možete da izgledate mladi i da se tako i osjećate. Za “brisanje” godina dovoljno je tek nekoliko promjena u načinu života.

Obojite kosu

Čin bojenja kose budi osjećaj avanture. Istraživanje je pokazalo da bojenje kose izaziva pozitivan osjećaj uzbuđenja. Nakon bojenja kose ispitanici su rekli da osjećaju veće samopouzdanje i privlačnost. Naveli su i da se osjećaju seksipilnijima. Boja nije bitna, ali su bitni osjećaji koje ovaj čin izaziva.

Vježbajte

Niste ljubitelj vježbanja? Kao motivacija može da vam posluži naučno dokazana činjenica da vježbanje usporava starenje, ali i pomaže zdravlju. Žene koje vježbaju dva puta sedmično za samo dvije godine mogu da smanjiti količinu masti u tijelu za 3,7 %. Manje masti u tijelu rezultira boljim zdravljem, a razvoj mišića tijelu daje čvršći i mladalački izgled. Dobra je vijest i da nikada nije kasno za vježbanje. Trebate još motivacije?

Ne sunčajte se

Najnovije istraživanje je pokazalo da je sve više mladih Amerikanaca zavisno od sunčanja. Međutim, to je istraživanje pokazalo i da sunce, ali i solarijumi, uzrokuju rak kože te prerano starenje. Stoga umjesto sunca i solarijuma odaberite kremu za samotamnjenje. Efekat je isti, ali je postupak zdraviji.

Vitamin D

Ovaj čudotvorni vitamin smanjuje rizik od obolijevanja od različitih bolesti. Osobe koje tokom pet godina svakodnevno uzimaju 400 IJ vitamina D smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i različitih karcinoma za 7%. Osim toga, vitamin D održava zdravlje kostiju i pomaže im da dugo ostanu mlade.

Sprijateljite se s prirodom

Naučno je dokazano da boravak u prirodi blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje. Otkriveno je i da šetnja prirodom te upijanje ljepota krajolika pomaže pamćenju. Neka vam stoga ne bude teško tu i tamo uputiti se na izlet u prirodu. Na taj ćete se način obnoviti i dobro se osjećati.

Sok za mozak

Kako biste si spriječili demenciju i Alchajmerovu bolest u starosti, počnite da pijete sok od jabuke. Samo dvije čaše soka od jabuke dnevno u mjesec dana smanjuju prisutnost proteina koji uništava nervne ćelije. Upravo nedostatak tih ćelija u kasnijem dobu uzrokuje mnoge probleme. Sok od jabuke najbolji je prijatelj mozga.

Related posts

Ostavi komentar