Pojačajte zaštitu od sunca

PARADAJZ možemo jesti u najraznovrsnijim jelima, a neki ih toliko vole da ih grickaju kao jabuku. Antioksidans likopen koji se nalazi u paradajzu umanjuje osjetljivost kože na sunce i opekotine. Likopen je najefikasniji ako paradajz skuvate ili koristite za pripremu sosova i variva s drugim vrstama povrća.

LUBENICA je prirodni zaštitnik vaše kože od sunca. Sadrži visok nivo likopena koji pomaže pri otpuštanju štetnih slobodnih radikala pa tako čuva kožu od starenja i opekotina uzrokovanih opasnim zrakama sunca.

MALINE, BOROVNICE, KUPINE možemo jesti same, u voćnim salatama ili osvježavajućim laganim kolačima. Ovo je voće bogato antioksidantima koji podižu prirodnu zaštitu od štetnih UV zraka sunca. Likopen koji se nalazi u njima daje im lijepu crvenu boju kao i paradajzu ili lubenici.

ŠARGAREPA Sigurno ste čuli za betakaroten, posebno ako vam je koža alergična na sunce pa već u proljeće pijete kapsule da se pripremite za ljeto. Slatki krompir je bogat betakarotenom, a ako vam nije na listi dragih namirnica, grickajte šargarepu.

Related posts

Ostavi komentar