Evo kako možete da iskoristite med za kožu lica

Za ljepotu i njegu kože koriste se razni proizvodi, a ono što je od davnina poznato jeste uloga meda u kozmetičke svrhe.

Naime, svi znamo da postoji legenda koja kaže kako se slavna Kleopatra, poznata po svojoj ljepoti, kupala u kupkama od meda i mlijeka, dok su stari Grci med proglasili ‘nekatarom bogova’ i smatrali kako ih upravo on čini besmrtnima.

Med poboljšava apsopciju pojedinih sastojaka u organizam (ljekovi, mineralni sastojci i slično), a zbog antioksidativnih sastojaka djeluje poput detoksikacijskog sredstva za cijeli organizam. Osim toga, poznato je kako ovaj pčelinji proizvod ima izvrsne hidratantne sposobnosti pa je zbog toga čest sastojak u kremama i losionima za čišćenje, najčešće za njegu osjetljive i nježne kože, jer med istovremeno djeluje vrlo umirujuće i ne izaziva iritacije.

Cijeli je niz važnih činjenica koje med stavljaju na vrh upotrebljivosti u kozmetici, a jedan od najvažnijih je i taj da on podstiče stvaranje AHA kisjelina koje su osnova mnogih krema i preparata. Alfahidroksilne kisjeline hidriraju kožu i podstiču je na obnavljanje tako da se rješava izumrlih ćelija i stvara nove.

DIY: Maska za nečistu kožu

jedna kesica kvasca
par kapi limuna
dvije-tri kapi mlijeka
jedna kašičica meda

Dobro promiješajte sve sastojke i smjesu nanesite na lice i držite petnaestak minuta, a potom lice isperite mlakom vodom i obrišite kožu tapkajući peškirom, ne trljanjem.

(a1)

Related posts

Ostavi komentar