Evo za šta je dobra ječmena voda

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima, a sve ovo možete da iskoristite ako napravite ječmenu vodu. Isperite ječam pod mlazom vode, potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata, pa procijedite. Pomiješajte šolju ječma i 3-4 šolje vode, kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, ili dok zrna ne omekšaju.
Ostavite da se ohladi, procijedite i pijte 1 do 2 šolje na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda. Ječmenu vodu možete dodati salatama, varivima, barenom povrću.

Zbog čega treba da pijete ječmenu vodu:
– Pomaže kod urinarnih infekcija. Odličan je diuretik i pomaže funkcionisanje urinarnog trakta. Pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo.

– Podstiče mršavljenje. Sadrži dosta vlakana i održava nas sitima duže vreme. Pored toga, ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

– Snižava holesterol. S obzirom da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

– Pomaže u varenju. Alkalne je prirode i da je bogata vlaknima, te pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i vratila ravnoteža elektrolita.

– Njeguje kožu. Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i time kožu održava zdravom i blistavom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno djeluje protiv akni i smanjuje upale. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite.

– Jača imunitet jer sadrži dosta ljekovitih sastojaka, poput B vitamina, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena… Takođe, beta-glukan u ječmu ima važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Napomena: S obzirom da je diuretik, nemojte piti više od 6 čaša ječmene vode na dan. Sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.

Related posts

Ostavi komentar