Evo za šta je sve dobar đumbir

Đumbir ima veoma dugu istoriju upotrebe u raznim oblicima tradicionalne i alternativne medicine.

Pomaže u borbi protiv prehlada i gripa, obaranju povišene temperature, djeluje protivupalno, umiruje nadražajni kašalj, pomaže kod trudničkih mučnina, problema sa varenjem. Postoje istraživanja prema kojima đumbir djeluje i na smanjenje nivoa šećera u krvi i lošeg holesterola, kao i da sprečava nastanak tromba.

Jedinstveni miris i ukus đumbira potiču od njegovih prirodnih ulja, od kojih je najvažnije gingerol. Gingerol je glavno bioaktivno jedinjenje, odgovorno za mnoga ljekovita svojstva đumbira.

Prema istraživanju, gingerol ima moćne antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Na primjer, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, što je rezultat prekomjerne količine slobodnih radikala u tijelu.

Đumbir je prepun antioksidanata, jedinjenja koja sprečavaju stres. Oni mogu pomoći vašem tijelu da se bori protiv hroničnih bolesti poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i bolesti pluća. Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

U istraživanju iz 2015. godine, koja je obuhvatila 41 učesnika sa dijabetesom tipa 2, konzumiranjem dva grama đumbira u prahu svakog jutra na prazan stomak, smanjili su šećer u krvi za 12 odsto.

Takođe je dramatično poboljšao hemoglobin A1c (HbA1c), marker za dugoročni nivo šećera u krvi. HbA1c je smanjen za 10 odsto tokom perioda od 12 nedjelja.

Zabilježeno je smanjenje odnosa apolipoprotein B / ApolipoproteinA-I za 28 odsto i smanjenje malondialdehida (MDA) za 23 odsto, što je nusprodukt oksidativnog stresa. Visok odnos ApoB / ApoA-I i visoki nivoi MDA glavni su faktori rizika za srčana oboljenja.

Međutim, imajte na umu da je ovo bila samo jedna mala studija. Rezultati su nevjerovatno impresivni, ali ih je potrebno potvrditi većim istraživanjima prije nego što se daju bilo kakve preporuke.

Ovaj savjet odnosi se na umjereno konzumiranje đumbira, a prilikom kontrole i određivanja terapije svakako se posavjetujte sa ljekarom o načinu korišćenja đumbira.

Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, pa se njegova konzumacija ne savjetuje pacijentima na antikoagulantnoj terapiji.

Uzimanje đumbira zajedno sa ljekovima koji takođe usporavaju zgrušavanje može povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.

(b92)

Related posts

Ostavi komentar