Evo za šta je sve dobra čokolada

Kada se pomene čokolada, vjerovatno prvo pomislite na zabranjeni užitak i jedno veliko ne, kada je ishrana u pitanju. Međutim, mnogobrojna istraživanja su pokazala da je tamna čokolada odlična kada se koristi u preventivne svrhe. Istraživanje sprovedeno na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu pokazalo je da povremeno konzumiranje čokolade pomaže prilikom gubitka kilograma, uprkos činjenici da se unosi više kalorija. Kako je to moguće? Objašnjenje leži u antioksidansima koji se nalaze u čokoladi. A istraživanja sa Univerziteta na Floridi su pokazala da osobe koje antioksidanse uzimaju putem hrane imaju manje masnih naslaga, manju tjelesnu težinu, manji obim struka, čak i kada ne konzumiraju manje kalorija.

Za zdravo srce

Antioksidansi iz kakaa čine da se zidovi krvnih sudova opuste, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju. To znači da će organizam putem krvi bolje da se snabdije kiseonikom, a time će pritisak na srce da bude manji. Upravo to je razlog što je grupa ispitanika s ozbiljnijim srčanim problemima, nakon konzumacije čokolade dva puta nedjeljno tokom dvije godine, manje bila izložena riziku od umiranja od srčanih oboljenja. Osim toga, prirodne supstance u čokoladi sprečavaju lijepljenje lošeg holesterola za zidove arterija, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Masnoća u tamnoj čokoladi nije ista kao ona koja se lijepi za krvne sudove, a koja potiče od hamburgera ili punomasnog mlijeka. Među njima postoji bitna razlika – stearinska kiselina, koja se u organizmu pretvara u oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu koja nije opasna po srce. Riječ je o istoj vrsti “dobrih” masti koje nalazimo u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Apetit pod kontrolom

Za razliku od onih koji jedu mliječnu čokoladu, obožavaoci tamne čokolade jedu 15% manje, imaju manju potrebu za slatkom, slanom i masnom hranom. Slastan ukus čokolade može da odigra veliku ulogu kada je unos hrane u pitanju. Nova studija objavljena u časopisu Flavour pokazala je da uživanje u aromatičnoj hrani može da bude odlična strategija za mršanje. Kada su ispitanici imali priliku sami da odaberu desert, pojeli bi 5 do 10% manje hrane koja je bila aromatičnija. Što je miris jači, to je zalogaj manji, a čokolada je svakako jedna od namirnica koja budi čula.

Regulator stresa

Tamna čokolada se pokazala kao odličan regulator stresa, i može veoma značajno smanjiti nivo hormona stresa. To može da bude ključno, s obzirom da su hormoni stresa direktno povezani sa debljanjem, posebno u predjelu struka – koje se smatra i najopasnijim. Povećane masne naslage na stomaku povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, određenih vrsta kancera i Alchajmerove bolesti. Tamna čokolada takođe sadrži magnezijum, mineral koji umanjuje simptome PMS-a, kao što su grčevi, nadutost, zadržavanje vode u organizmu, otečenost, nesvjestice, depresiju i loše raspoloženje.

Odlična je za mozak

Tamna čokolada sadrži kofein, ali ne u prevelikim količinama. Trideset grama čokolade koja sadrži 70% kakaa ima oko 40 miligrama kofeina, što je znatno manje u poređenju sa 200 miligrama koliko ima u 240 grama kafe ili 120 miligrama u jakom crnom čaju. Takođe, čokolada sadrži i istu vrstu antioksidansa koji se nalaze u crnom vinu i čaju, dokazano zdravih za razvoj i dobro funkcionisanje mozga i moždanih ćelija.

I konačno, tamna čokolada je bogata supstancom koja u našem mozgu izaziva osjećaj euforije, sličan osjećaju zaljubljenosti.

KADA KUPUJETE ČOKOLADU provjerite da li ima 70% kakaa ili više, kako biste maksimalno pojačali djelovanje antioksidansa koji se u njoj nalaze. Uživajte u konzumiranju bez ometanja, i što je najvažnije, bez osjećaja krivice, znajući da je to pametan način na koji brinete o zdravlju.

Related posts

Ostavi komentar