Evo za šta su dobre mandarine

Mandarine su popularno citrusno voće zbog svog snažnog, slatkog ukusa, a ove godine njihova cijena ih, za razliku od ostalog voća i povrća, čini dostupnima. Imaju reputaciju da su generalno slađe od narandže. To ih čini ukusnim, zdravim desertom.

Kao i svako citrusno voće, mandarine imaju obilje vitamina C. Imaju i umjerenu količinu vitamina A, sa 100 grama mandarina koje vam obezbježuje otprilike 14 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A.

Zahvaljujući vitaminu A i C, mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upala, jer sadrže veliku količinu antioksidanasa. Pomažu imunološkom sistemu da pronađe, a potom uništi štetne organizme i tako nam omogućavaju da se sačuvamo od gripa.

Vitamin C je dobar izvor antioksidanasa koji je dobar za cirkulaciju i štiti srce. Kalijum, kog ima u mandarinama, je takođe dobar za cirkulaciju krvi, jer širi krvne sudove. Zbog toga, ne treba ni pretjerivati sa kalijumom, pa su dvije ili tri mandarine na dan sasvim dovoljne.

Prijavljene su i zdravstvene prednosti konzumiranja kore mandarina. Kora sadrži super-flavonoid, ili antioksidans, nazvan tangeretin. Super-flavonoidi su se pokazali obećavajućim u studijama kao efikasan način za snižavanje holesterola.

Zdravstvene prednosti mandarina uključuju:

Zdravlje kože

Imati zdrav nivo vitamina C u tijelu je bitno za zdravu kožu. Pokazalo se da vitamin C igra vitalnu ulogu u tome kako vaše tijelo proizvodi kolagen. Kolagen je ono što čini da naša koža izgleda mladoliko. Takođe se pokazalo da vitamin C može spriječiti i liječiti oštećenja kože izazvana izlaganjem suncu.

Zdravlje očiju

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je njegova podrška zdravlju očiju. Može pomoći odlaganju pojave katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidansi mogu pomoći da vaše oči duže budu zdrave.

Zdravlje srca

Petogodišnje istraživanje na više od 500.000 odraslih pokazalo je da konzumiranje najmanje pola šolje svježeg voća jednom dnevno može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učesnici koji su svakodnevno jeli voće imali su otprilike 33 posto manje šanse da umru od srčanog ili moždanog udara. Mandarine su odlična opcija za svakodnevnu konzumaciju voća.

Mandarine su dobre za gubitak težine

Mandarine mogu da pomognu u gubitku težine povećanjem dnevnog unosa vlakana. Agrumi, uključujući mandarine, obezbjeđuju nerastvorljiva vlakna – onu ​​vrstu koja ne fermentiše u crijevima – kao što su celuloza i lignin. Ova vrsta vlakana pojačava osjećaj sitosti usporavajući prolazak hrane kroz digestivni trakt. Ovo zauzvrat pomaže u regulisanju apetita, što može podstaći gubitak težine.

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji unose veću količinu vlakana, u poređenju sa onima koji konzumiraju manje vlakana, sposobniji da održe tjelesnu težinu ili da spriječe ponovno dobijanje na težini.

Ono po čemu se mandarina razlikuje od pomorandže jeste veličina. S obzirom na to da su pomorandže veće, samim tim sadrže znatno više vitamina C i vlakana, ali nisu praktične za konzumaciju na bilo kom mjestu, jer se teže ljušte.

Mandarina se može koristiti i za pripremu kako slatkih tako i slanih jela. Sok od mandarine je odličan sastojak za marinadu mesa i ribe, pri čemu možete da upotrijebite i njenu koricu.

(vijesti)

Related posts

Ostavi komentar