Evo zašto nam se javlja bol ispod rebara kada vježbamo?

Bol sa strane, medicinski poznat kao „transijentni abdominalni bol povezan sa vježbanjem“ (ETAP), je iritantan i neprijatan, ali nije medicinski ozbiljan.

Ali, šta uzrokuje ovaj bol?

Iako je bol sa strane čest, niko sa sigurnošću ne zna šta ga tačno uzrokuje, i postoje različite teorije o tome koji dio tijela izaziva bol.

Nakon što je ova teorija prvi put predložena 1941. godine, naučnici i sportski ljekari su decenijama vjerovali da je bol sa strane uzrokovan nedovoljnim protokom krvi do dijafragme, velikog mišića koji se nalazi ispod rebara i omogućava udisanje i izdisanje vazduha. Nedostatak krvi mogao bi da izazove bolni grč ili spazam. Ova ideja se zasnivala na teoriji da krv odlazi iz dijafragme i koncentriše se u mišićima udova kada vježbamo.

Međutim, „ova ideja je izgubila popularnost jer dijafragma takođe radi jače tokom vježbanja, što bi preusmjerilo krv ka njoj, a ne od nje,“ rekao je Andrej Lavender, viši predavač sportske nauke na Univerzitetu Federacije u Australiji, za Live Science u emailu, a prenosi City Magazin.

„Druga teorija je da ‘stalno treskanje’ kojem je tijelo izloženo tokom aktivnosti kao što je trčanje stavlja napor na ligamente koji pričvršćuju abdominalne organe za dijafragmu“, rekao je Lavender, te dodao:

„Ova teorija možda objašnjava zašto trkači često pate od bolova sa strane, ali ne objašnjava zašto se bol može javiti tokom plivanja, veslanja ili biciklizma“.

Related posts

Ostavi komentar