Hronična dehidracija može skratiti životni vijek, unosite dovoljno vode u organizam

Istraživači posvećuju sve napore pronalaženju načina na koje možemo usporiti starenje te učiti o navikama koje zapravo mogu ubrzati prirodni proces starenja.

U stvari, novo istraživanje Lanceta koje procjenjuje koliko normalni do visoki krvni testovi natrijuma kao potencijalni pokazatelj ubrzanog biološkog starenja, hroničnih zdravstvenih stanja i prerane smrti kod osoba srednjih godina sugerišu da dehidracija može doprinijeti preranom okončanju vašeg života, prenosi Eat This.

Uobičajena hronična stanja koja su istorijski povezana sa starenjem uključuju bolesti srca, dijabetes, rak, hipertenziju, osteoporozu, demenciju i Alchajmerovu bolest. Međutim, starenje nije nužno jedini preduslov za razvoj ovih zdravstvenih stanja, a postoje i mnogi drugi faktori koji mogu povećati rizik od njihovog nastanka.

Prema CDC-u, rizik od razvoja ovih zdravstvenih stanja može se povećati na osnovu faktora kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, upotreba duvana, nedostatak fizičkog kretanja i loša ishrana.

Međutim, bolje razumijevanje toga kako naše navike i ono što konzumiramo utiču na naše zdravlje, čak i eventualno produžavanje ili skraćivanje našeg životnog vijeka – odličan je korak ka proaktivnoj brizi o sebi koja može dovesti do zdravog života, počevši od najnovijeg istraživanja koje naglašava važnost hidratacije.

U novoj studiji koju je objavio Lancet, istraživači su htjeli testirati hipotezu da bi zadržavanje hidratacije moglo odvratiti i usporiti proces starenja. Iako je ovo istraživanje djelimično motivisano prethodnim studijama na glodavcima koje su uočile veze između ograničenja vode i kraćeg života, ovo konkretno istraživanje je provedeno s odraslim ljudima u dobi između 45 i 66 godina.

Da bismo bolje razumjeli otkrića istraživača o vezi između hidratacije i starenja, prvo moramo pogledati njihove metode za mjerenje hidratacije osobe. Test natrijuma u serumu korišten je za određivanje hidratacije osobe, što je način da se vidi koliko natrijuma ima u nečijoj krvi. Budući da je natrijum elektrolit koji može pomoći u balansiranju tečnosti u vašem tijelu, ovaj test je uobičajen način da se vidi da li je neko dehidriran.

Prema klinici Mayo, normalan nivo natrijuma u krvi osobe je između 135-145 miliekvivalenata (ili milimola) po litru. Zanimljivo je da iako je to poznato kao normalni raspon nivoa natrija u krvi, studija je otkrila da su nivoi natrijuma od 142 milimola po litru ili više povezani sa 39 posto povećanjem rizika od kroničnih bolesti i nivoima višim od 144 milimola po litru bili su povezani sa 21 posto povećanim rizikom od prerane smrtnosti.

Istraživači napominju da ovi nalazi znače da oni sa nivoom natrijuma u serumu od 142 mmol/l ili više imaju veće šanse da umru mlađi ili razviju kroničnu bolest. Drugim riječima, hronična dehidracija može apsolutno skratiti vaš životni vijek.

(klix.ba)

Related posts

Ostavi komentar