Pet razloga zašto je Jacinda Ardern tako uspješan lider

Jedna od najsimpatičnijih lidera svijeta kojoj politički analitičari udjeljuju komplimente na račun mudrosti, odlučnosti i pravičnosti, premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern na posao ne dolazi skupim autom, u restoranu čeka prvi slobodan sto, poput svih ostalih građana svoje zemlje.

Nakon što je kada je počela pandemija koronavirusa pozvala poslodavce da radnu nedjelju svedu na četri dana kako bi se u zemlji što više podstakao turizam  premijerka Novog Zelanda vlada na čijem čelu je Jacinda Ardern donijela je odluku da se poveća minimalna platu i uvede porez za najbogatije. Minimalna plata je podignuta na 20 dolara na sat, a oni s najvećim platama ubuduće mogu računati na 39 posto poreza.

Nova najviša porezna stopa primijenit će se na sve koji zarađuju više od 180.000 dolara godišnje, tj. na oko dva posto Novozelanđana. Taj porez bi u proračun trebao već ove godine donijeti dodatnih 550 milijuna dolara prihoda. Predstavljajući promjene koje idu u korist siromašnijima, premijerka Jacinda Ardern rekla je da vlada time ispunjava predizborna obećanja.

Ašta ovu mladu ženi čini tako uspješnim liderom?

Iako ih je puno više evo pet razloga

Ona podstiče solidarnost

„Mnogo je faktora koji pokazuju da je Jacinda Ardern sjajan lider, ali iz perspektive ljudskih prava zaista se istaklo njeno majstorsko rukovanje pucnjavama u Krajstčerču. Širom svijeta – od Brazila, Indije, Turske, čak do SAD-a i Velike Britanije – vidjeli smo porast nacionalizma i populizma. Nacionalistička i populistička retorika obično ide na štetu manjina i već obespravljenih, bilo da su u tim zemljama na osnovu pola, vjere, rase, kaste ili seksualnosti. “

„Kada se suočila sa napadom na muslimansku zajednicu Novog Zelanda, Jacinda Ardern je propovijedala socijalnu koheziju i solidarnost. Sledeći vođstvo Jacinde Ardern, narod Novog Zelanda stao je rame uz rame sa žrtvama zločina. Pokazujući odlučnost, empatiju i razumijevanje, Jacinda Ardern pokrenula je proces pomirenja nakon pucnjave. Uspjela je da okupi Novi Zeland u onom što je mogao da bude trenutak koji razdvaja zemlju “, kazao je aktivista za ljudska prava Philip Baldvin.

2. Ona efikasno reaguje na izazovne svjetske događaje

„Jacinda Ardern bila je lider Novog Zelanda u zemljotresu, terorističkom napadu i Covidu i prošla je sjajno, u ovim situacijama gdje se drugi lideri kritikuju i ocrnjuju. Pokazalo se da je u zemljama u kojima postoji žena lider odgovor na Covida bio efikasniji, tako da je ona sigurno u toj grupi “, objašnjava Kler Kolins, profesor liderstva na Henlei Business School.

3. Fokusira se na „mi“, a ne na „ja“

„Gledajući njen govor o prihvatanju, jasno je da ona prihvata vođstvo drugačije od većine svojih nacionalnih i međunarodnih kolega. Ona koristi „mi“ mnogo češće nego što koristi „ja“. Govori o ljudima s kojima ima sreće da radi i onima kojima služi, pokazuje više stil sluge vođe od uobičajenog individualističkog autoritarnog vođe. Uvijek govori o zemlji za sve njene građane, a ne samo za određene grupe “, nastavlja Kolins.

4. Čini se da je iskrena

Retorika je drugačija, ali zaista velika razlika koju vidim u njoj je ta da ona zapravo misli na sve što kaže. Ta autentičnost je rijetka kod nacionalnih lidera i zato je za mene ona postigla ovaj ogroman uspjeh “, zaključuje Kolins

Ona zna snagu PR

„Studirala je PR uporedo sa politikom na univerzitetu. To znači da je  potpuno svjesna da je svaka riječ pod lupom. Međutim, veoma je teško lažirati principe kojima radi svoj posao, a to su autentičnost, empatija i ljubaznost “, objašnjava Emili Garnham, osnivač PR kompanije Tartle Media.ins.

MN/marieclaire

 

Related posts

Ostavi komentar