Apel za spas Skadarskog jezera

Predsjednica UO JPNPCG, Marina Jocić pozvala je nadležne organe da reaguju kako bi se očuvalo Skadarsko jezero najposjećeniji od 5 nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

“Pozivam policiju, sudstvo, tužilaštvo, inspekcijske organe I nadležne komunalne policije da počnu da ispunjavaju svoje zakonom utvržene obaveze I konačno urade neđto naa očuvanju Skadarskog jezera”.

Ona tvrdi da I pored svih napora malobrojne Službe zaštite NP, koja je lose opremljena I kako je kazala još gore plaćena, da se sačuva saran u vrijeme mresta,u vrijeme lovostaja,svakodnevno svjedočimo besoumučnom izlovu, uglavnom strujom, zaštićene ribe I uništavanju okolnog biodiverziteta.

Vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru je pet miliona evra godišnje I još toliko donosi turizam koji počiva na njegovoj ljepoti I bogadstvu biodiverziteta.

“Neophodna nam je asistencija policije i sa kompa i sa vode, oprema, a još potrebnija odlučnost tužilaštva t sudstva da ne traže rupe u zakonu kako bi oslobodili počinioce ovog krivičnog djela kako je to do sada bio slučaj,nego da najrigoroznije sprovode zakon uključujući i zatvorske kazne za počinioce kazala je Jocić. On je kazala i da ako se ovo ne uradi u sledećeih nekoliko godina možemo očekivati da Skadarsko jezero ostane bez ribe kao što j to slučaj sa rijekom Zetom.

Related posts

Ostavi komentar