Jedan znak rane faze demencije moguće je otkriti prilikom tuširanja

Demencija je jedna od vodećih uzroka smrti u svijetu, stoga njeno otkrivanje u ranoj fazi može pomoći osobama i njihovim porodicama da bolje razumiju dijagnozu i prema tome planiraju budućnost.

Stoga, nije loše poznavati manje poznate znakove koji mogu ukazivati na ovu bolest. Naime, naučnici su otkrili da jedan takav simptom možete uočiti prilikom tuširanja.

Kao jedan od čudnijih znakova koji upućuju na demenciju je gubitak čula mirisa. Dakle, ako ne osjećate miris svog šampona, gela za tuširanje ili sapuna dok ste pod tušem, to bi mogao biti znak da ste u ranoj fazi demencije.

Ovu studiju objavio je Univerzitet u Chicagu, a istraživanje je temeljeno na studiji u kojoj je sudjelovalo 515 osoba. Profesor David Strain, predavač na Univerzitetu Exeter, rekao je da demencija samo znači da mozak ne radi tako dobro kao prije.

Pored gubitka pamćenja i čula mirisa, postoji još simptoma koji ukazuju na ovo stanje, a to su: promjene raspoloženja, teže obavljanje svakodnevnih zadataka, poteškoće s koncentracijom, poteškoće s govorom te zbunjenost u vremenu i prostoru. Budući da postoje različite vrste demencije, neke od ovih simptoma nije moguće odmah primijetiti.

standard

Related posts

Ostavi komentar