Kafići rade do ponoći bez nastupa muzičara, u igraonice uz COVID potvrdu, buster dozu moguće primiti nakon tri mjeseca

Vlada Crne Gore donijela je odluku da od 20. januara do 3. februara dozvoli rad dječijih igraonica, uz posjedovanje COVID potvrde, kao i rad ugostiteljskih objekata do ponoći, saopštio je direktor Instituta za javno dravlje Igor Galić.

“Broj oboljelih u padu 40 odsto, kafići do ponoći, igraonice uz COVID potvrdu. S obzirom na činjenicu da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije, Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. februara-omogućava se rad dječijih igraonica uz COVID sertifikat i uz obezbjeđivanje najmanje 10 m2 prostora po osobi. Omogućava se rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara ili DJ-eva. Emitovanje muzike sa zvučnika je dozvoljeno”, naveo je Galić na konferenciji za medije.

Ipak, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi.

“Ovo je trenutak kada prvenstveno omladinu moramo da upozorimo da dolazi do “prelivanja” zaraze sa njih na starije ukućane. Do ove nedjelje smo bilježili najveću incidenciju obolijevanja u uzrasnim grupama od devetnaeste do četrdesete godine. U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto”, navodi Galić.

S druge strane, bilježimo, kaže, i pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto.

“Oko 45 odsto inficirane djece su djeca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu”, kazao je Galić.

Napominje da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i Omikron soja SARS-CoV-2.

“Naročito osobe koje su vakcinisane sa tri (buster) doze, pa stoga molimo građane da se vakcinišu, a ukoliko nisu primili treću dozu, i to bez odlaganja da učine”, ističe Galić.

Na pitanje da li i dalje važe preporuke da se buster doza primi nakon šest mjeseci od druge doze, Galić ističe da se treća doza može primiti tri mjeseca nakon obolijevanja ili druge doze. Kod posebnih slučajeva to je, dodaje, moguće učiniti i ranije.

Za omikron se, navodi, pokazalo da je najbolja zaštita nošenje maski.

“Znamo da su maske FF5 i 3 najbolja zaštita zbog količine čestica koje mogu da prođu kroz tu masku, a da platnenen i hiruške maske štite u manjoj mjeri”, naveo je Galić, dodajući da su razmišljali da daju preporuke za nošenje tih maski, ali ne obavezujeće.

Na pitanje da li se u Poliklinici odlažu pregledi jer nema specijalista jer su odsutni zbog infekcije, direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović navodi da se specijalistički pregledi ne odlažu zbog bolesti doktora.

“Nemamo nijednog endokrinologa koji je odustan zbog koronavirusa. Otprilike imamo dva odsto ljekara koji su u izolaciji. Na svu sreću nemamo nijednog ljekara koji ima tešu kliničku sliku”, kazala je Radulović.

Na pitanje zašto se dugo čeka na specijalističke preglede, Radulović je navela da će morati da broj pregleda usklade sa onim što je praksa na zapadu.

“Preko 50.000 uputa je za šest nedjelja upućeno KCCG. Da imamo dvostruki broj specijalista, ne možemo fizički toliki broj pregleda da odradimo. Mislim da ćemo morati da nađemo ravnotežu da bismo to stabilizovali”, navela je Radulović.

Novinare je zanimalo i da li direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić vozi službeni blindirani automobil.

“Automobil je vlasništvo Doma zdravlja i našao sam ga tamo kada samo došao. Lično vozim Audi 2002. godište, star 20 godina”, odgovorio je neodređeno Jokić.

Related posts

Ostavi komentar